Vetrouw jij ChatGPT blind?

ChatGPT, een prachtig prototype van een chatbot met kunstmatige intelligentie, maar ook met de mogelijkheid om in gewone mensentaal antwoord te geven op je vraag én om razendsnel volledige teksten te genereren. Een fantastisch, magisch stuk gereedschap.

 

Je voelt ‘m misschien al aankomen, maar kun je ChatGPT blindelings vertrouwen? Waar moet je op letten als je ChatGPT gebruikt? En moeten sommige functies zich ‘’zorgen’’ maken? Houd in ieder geval rekening met de volgende dingen:

 

       Check de data goed;

       Makkelijker is niet altijd beter;

       Feitelijke onjuistheden;

       Ook ChatGPT leert nog.

Check de data goed

Alle informatie die na het jaar 2021 is gepubliceerd wordt niet meegenomen. De data is dus niet up-to-date en mede daarom is het belangrijk de informatie niet klakkeloos over te nemen. ChatGPT is dus onvoldoende getraind om antwoorden te geven over recentere gebeurtenissen.

Makkelijker is niet altijd beter

Het gebruik van ChatGPT maakt het leven voor velen heel gemakkelijk. Het is een snelle oplossing voor bijvoorbeeld voor het produceren van blogs, artikelen, social media posts, et cetera. Maar, is het altijd de beste keuze? Ook jij bent niet binnen één dag de expert geworden die je vandaag de dag bent. Je hebt je verdiept in je vak, integreert alle kennis en maakt het onderwerp je echt eigen. Zo word je expert. Maar waar blijft jouw expertise in een blog als het geproduceerd is door ChatGPT en wat is jouw persoonlijke visie op dat onderwerp? Hoe zorg je dat de blog dezelfde tone-of-voice heeft als die van jou of die van de organisatie? Beoordeel of je de juiste hoeveelheid diepgang kunt creëren voor jouw items.

Feitelijke onjuistheden

ChatGPT is nog niet perfect. De software produceert soms nog feitelijke onjuistheden. Er is dus nog altijd deskundigheid nodig om de gegenereerde informatie te controleren. Hier kan jouw meerwaarde van pas komen, wat jou tegelijkertijd ook nog eens onmisbaar maakt. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden en dat een deskundige de informatie goed naloopt.

Ook ChatGPT leert nog, en wel om deze redenen

  • De tool maakt veel gebruik van steeds dezelfde woorden en zinnen. Deze keuzes zijn gebaseerd op de voorkeuren van de trainers voor lange, uitgebreide antwoorden;
  • Het model stelt geen aanvullende vragen wanneer de vraag van de gebruiker niet helemaal duidelijk is. In plaats daarvan doet ChatGPT een gok;
  • ChatGPT is getraind om geen antwoorden te geven op ongepaste verzoeken. Toch komt het nog weleens voor dat er toch een antwoord wordt gegeven op ongepaste vragen;
  • De antwoorden van ChatGPT zijn in sommige gevallen beïnvloed door algoritmische vooringenomenheid: stereotyperingen die voorkomen binnen de maatschappij en zodoende een incorrect of onvolledig antwoord kunnen produceren.

 

Het moge duidelijk zijn, ChatGPT staat nog in de spreekwoordelijke kinderschoenen. Maar, wij zijn nu al fan! Sterker nog, wij hebben zelf twee ChatGPT-experts in huis en zij kunnen jou precies vertellen hoe je ChatGPT op de juiste manier gebruikt en hoe je omgaat met de ‘’oneffenheden’’ van de software.

Bronnen: Wikipedia, Emerce en Jarno Duursma.