scroll down
Youseeq

Thuiswerken heeft invloed op ons werkgeluk

9 Dec 2020

Rollend vanuit je bed achter de computer kruipen, met wellicht nog een tussenstop in de badkamer om een washandje over je gezicht te halen en je haren te kammen. Je hebt immers toch je dagelijkse meeting met je collega’s op Teams. Het half aankleden concept (netjes gekleed tot aan je middel) is alleen van toepassing bij zakelijke meetings. Pauze nemen zit er eigenlijk niet echt in gedurende de dag en einde van de week zit je rug toch echt helemaal vast van de slechte houding die je aanneemt gedurende je werkdag. De vrijmibo’s zijn online en koffiemomenten met je collega’s zijn inmiddels verledentijd. Thuiswerken, het leek een tijdelijke oplossing, maar voor veel bedrijven wordt dit steeds meer het ''nieuwe'' werken. Je kunt het zelfs zien als een levensstijl. Maar voor ons mensen, van nature sociale wezens, is dit een behoorlijke uitdaging. Sterker nog, het heeft veel impact op ons werkgeluk. In deze blog nemen we je mee op welke manier dit een impact heeft en hoe wij, YOUSEEQ, de effecten een positieve wending proberen te geven.

Sociale verbondenheid, het wordt over het algemeen beschouwd als fundamentele menselijke behoefte en is enorm essentieel voor zowel ons welbevinden als onze kans om te overleven. Dit klinkt een tikkeltje dramatisch, echter is het ergens bij horen, voor ons gevoel zo sterk dat we het even noodzakelijk vinden als ademen, eten en drinken. Daar komt ook nog bij dat communiceren via elektronische media altijd anders is dan wanneer je elkaar ziet. Er is minder vaak contact, mensen missen het directe sociale contact en ervaren minder groepsgevoel. Dit kan leiden tot een gevoel van vervreemding en isolatie en daarmee dalende motivatie. Oftewel, lange periodes verplicht thuiswerken, gaat tegen onze natuur in. Het is daarom van grote invloed op ons werkgeluk.

‘’ Even dat gezellige koffiemomentje met je favoriete collega of een rondje door het park in de pauze met je team, we missen het enorm.’’

Heerlijk toch, de vrijheid van het thuiswerken?

Zeker! Een dag, misschien twee dagen kan het zeker fijn zijn om thuis te werken. Even rustig in alle concentratie werken aan een specifiek project of harde deadlines zodat je veel gedaan krijgt zonder dat je door collega’s gestoord wordt. Maar elke dag? Think twice. Even dat gezellige koffiemomentje met je favoriete collega of een rondje door het park in de pauze met je team, we missen het enorm. Wat eerst van zelfsprekend was, lijkt nu ineens ondenkbaar. Dit soort momenten droegen bij aan ons werkplezier. We hebben namelijk verbinding nodig voor ons werkgeluk.

En natuurlijk, is de mate van contact en de vorm waarin voor iedereen verschillend. Zo geniet de een van veel mensen om zich heen, terwijl de ander grote groepen mijdt en voorkeur heeft voor één-op-één contact. Dit geldt overigens zowel voor de privé situatie als voor contacten op het werk.

Maar! Uit diverse onderzoeken is gebleken dat vriendschap tussen collega’s belangrijk is. Het hebben van een vriend op het werk, zorgt voor emotionele betrokkenheid van medewerkers bij hun baan en draagt bij aan de kwaliteit van de werkplek. Nu we thuiswerken, moeten we hier toch een andere invulling aan geven. Bij YOUSEEQ hebben we bijvoorbeeld iedere dag een vast contactmoment via Teams. En dan hebben we het niet alleen over ons ‘to-do-lijstje’, maar ook hoe het met iedereen gaat en voeren we de standaard ‘hoe was je weekend- gesprekken’ op de maandag. Tevens bellen we elkaar dagelijks op (soms zelfs in het weekend en in de avonduren), om onze koffiemomenten alsnog voort te zetten. Maar wij hechten ook waarde aan de kleine dingen, zoals het elkaar succes wensen bij belangrijke privé en werk gerelateerde zaken of het geven van complimenten. Op deze manier houden we het werk leuk en vervreemden we niet van elkaar.

‘’Organiseer eens een digitale lunch/koffie date op een vast tijdstip of ga extra wandelen met de hond om toch even van je werkplek vandaan te zijn.’’

Risico’s van thuiswerken

Wat zorgt er toch voor dat thuiswerken een negatieve impact heeft op ons werkgeluk? Dit heeft met een aantal factoren te maken:

  • Niet iedereen is even gestructureerd. Echter; organiseren kun je leren! Mocht je merken dat jij of je collega’s hier moeite mee hebben, vraag elkaar dan om tips. Want om goed thuis te kunnen werken is uiterste concentratie en focus een vereiste.
  • Het is moeilijker om aan de bedrijfscultuur of teamspirit te werken, als je elkaar relatief weinig face-to-face ziet. Bij YOUSEEQ proberen we een keer per week naar ons kantoor (coronaproof ingericht) te komen om elkaar te zien. En omdat ons team niet zo groot is, is het mogelijk om elkaar te zien en ons aan de richtlijnen van het RIVM te houden. Werk jij in een ‘’groot’’ team? Organiseer dan digitaal leuke ontmoetingen om elkaar bij te praten (en dan niet over werk gerelateerde onderwerpen natuurlijk).
  • Effectieve communicatie op afstand is lastiger. Terwijl duidelijke en heldere communicatie juist in deze omstandigheden enorm belangrijk is. We kunnen kiezen uit e-mail, Whatsapp, chat, aangevuld met videobellen en andere moderne communicatievormen. Bij YOUSEEQ gebruiken we het eigenlijk allemaal. We vinden het erg belangrijk om contact met elkaar te zoeken en te werken aan collegialiteit.
  • Meer werken, weinig tot geen pauze. Normaliter heb je je vaste koffiemomenten en lunchpauzes. Maar helaas, deze zijn plots weggevallen. Dit betekent niet dat je geen pauzemomenten kan inlassen. Organiseer eens een digitale lunch/koffie date met je collega’s op een vast tijdstip of ga extra wandelen met de hond om toch even van je werkplek vandaan te zijn. Dit houd je tevens scherp en wie weet kom je terug met een hoofd vol nieuwe ideeën!

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar blijf positief! Ondanks dat het einde (nog!) niet in zicht is, probeer creatieve manieren te vinden om toch dat groepsgevoel en het werkplezier te behouden. Haal het (werk)geluk uit de kleinere dingen en probeer daar extra van te genieten. Heb je vragen over dit onderwerp of wil je weten hoe wij van YOUSEEQ met ons werkgeluk omgaan? Laat het ons weten.
Youseeq nieuws

Het beste uit jezelf en jouw team halen door elkaars gedrags- en communicatiepatronen te leren (her-)kennen? Zo doe je dat!

7 Jun 2022

Je hebt ze gevonden: absolute toppers die een kick...

Doorbreek het salaristaboe in vacatureteksten

18 May 2022

‘Marktconform’', CAO conform’...

Je werk vergeten tijdens je vakantie is een must om tot rust te komen

12 May 2022

Zonder afschakelen kan je brein niet optimaal...

Het is eindelijk een serieus thema: Total talent management.

9 May 2022

Er wordt al jaren over gepraat, maar nu krijgt het...

Overweeg je een proactieve contractbenadering? Download gratis onze one-pager en ontdek de voordelen!

25 Apr 2022

Bevind jij je momenteel in de oriënterende...

Gun jezelf éérlijke employer branding; 5 praktische tips

13 Apr 2022

Gestreden voor budget op employer branding en arbeidsmarktcommunicatie,...

Niet lullen maar poetsen

4 Apr 2022

Dat kandidaten moeilijk te vinden zijn hoeven we...

De vraag naar IT-profielen: een verloren zaak of denken in mogelijkheden?

30 Mar 2022

De vraag naar IT’ers groeit met de dag. Maar,...

HR-tooling. Dit is waarom jij Olli in je organisatie wil!

17 Mar 2022

Experts zijn het er allemaal over eens: de schaarste...

Je hiring proces inclusiever maken? Hier lees je hoe!

14 Mar 2022

Als recruiter zijnde hebben we het vaak over diversiteit...

Volg gewoon je gevoel

10 Mar 2022

Je vader, broer, oom, ze werken allemaal in de...

Het leven van een ZZP’er: altijd vrijheid blijheid of romantiseren we het teveel?

23 Feb 2022

We vroegen het één van onze...

Soft skills, de sleutel tot succes in de werkomgeving?

9 Feb 2022

Tegenwoordig is er voor veel verschillende...

Ontbijtsessie: Breakfast at YOUSEEQ: omdenken op een te krappe arbeidsmarkt

2 Feb 2022

Aanwezig: Fontys, Medux en SD Worx Partners:...

Woorden zoals ‘geestelijke gezondheid’ en ‘veerkracht’ zijn niet langer alleen maar ‘’trendy’’ woorden in 2022, ze zijn noodzakelijk.

29 Nov 2021

Mentale gezondheid van werknemers heeft...

Hoe reëel is het om nog steeds te denken dat jongeren geen corona kunnen krijgen? Niet. Lees het interview met Irene: ‘’ik weet niet of ik ooit nog de oude word’’.

28 Sep 2021

Wie er nog steeds van overtuigd is dat je geen...

Waarom one-size-fits-all ongezond en niet vol te houden is

8 Sep 2021

Een steeds grotere meerderheid snakt naar een inclusieve,...

Kletsen over een burn-out. Waarom ook niet? ‘’Na 3 (!) maanden mocht ik weer een keer naar kantoor komen, maar alleen voor een kop koffie.’’

24 Aug 2021

Over een burn-out mag wel wat meer gepraat worden,...

Introvert, contactgestoord, loners : de eeuwige stigmatisering rondom computerfuncties. Wanneer houdt het op?

13 Aug 2021

Introvert, contactgestoord, ‘loners’...

Waarom het VMS van YOUSEEQ niet alleen maar automatisering is, maar vooral maatwerk.

27 Jul 2021

Waar we in de vorige blog de ervaringen deelden...

Mijn long COVID verhaal: ‘’Hoe mijn leven totaal is omgeslagen na mijn positieve coronatest’’.

20 Jul 2021

Leven als twintiger. Je wordt heen en weer geslingerd...

Aankondiging: We have a dream

16 Jul 2021

De wachtlijsten bij de GGZ voor mensen met burn-out/burn-outklachten...

Het YOUSEEQ VMS: ‘’Gewoon, inloggen in een wondere wereld waar alles in gebeurd!”

8 Jul 2021

In het eerste deel ‘’Vendor Management:...

Kletsen over software development

6 Jul 2021

Even aan de expert vragen… Mikan...

Vendor Management; dit is alles wat je wilde weten en meer

21 Jun 2021

Vaak worden Vendor Management en het minimaliseren...

Hire for attitude de uitkomst of onbegonnen werk?

10 Jun 2021

Zo schreven we de vorige keer over ‘de-perfecte-kandidaat-bestaat-niet’...

Wanneer worden we nou eens écht wakker? Stop nog toch eens met het zoeken naar de perfecte kandidaat.

4 May 2021

We weten allemaal dat de perfecte kandidaat bestaat...

Stel deze 10 vragen en je vindt wat je zoekt: het juiste profiel

7 Apr 2021

Ze komen en gaan: medewerkers. Of dit in een tijdsbestek...

Wat is dan toch de verschillen tussen contractmanagement en contractbeheer? Wij leggen je het eenvoudig uit!

24 Mar 2021

Bij YOUSEEQ hebben we opgemerkt dat er veel vragen...

Solliciteren met wc-rollen, valse paspoorten of een we-hebben-u-gemist-briefje van PostNL, creatief solliciteren doe je zo!

11 Mar 2021

Je ontvangt wellicht dagelijks cv’s van potentiële...

Doei stoffige kaartenbakken en Excel bestanden, welkom Recruitment software!

24 Feb 2021

Want geloof ons, deze is onmisbaar voor iedere...

Inclusieve vacatureteksten noodzakelijk of overbodig?

16 Feb 2021

Diversiteit is nog niet bij ieder bedrijf een prioriteit...

Zeg maar gedag tegen je saaie arbeidscontracten

9 Feb 2021

Het tekenen van een contract bij die ene werkgever...

Solliciteer je einde van de dag? Dan bestaat de kans dat je sneller gediscrimineerd wordt.

26 Jan 2021

Diversiteit, het staat op steeds meer agenda’s...

Download nu onze gloednieuwe hand-out!

21 Jan 2021

Eindelijk, weer een ‘’blog’’!...

Stop maar met zoeken: de perfecte kandidaat bestaat niet. focus je in 2021 op ‘hidden talent’.

30 Dec 2020

Het lijkt in ons systeem te zitten, onze zoektocht...

Levenslessen in coronatijd

24 Dec 2020

Sinds half maart gaat er geen uur voorbij of je...

Bindingsangst of wedding material?

15 Dec 2020

Heb je als werkgever last van zakelijke bindingsangst...

Thuiswerken heeft invloed op ons werkgeluk

9 Dec 2020

Rollend vanuit je bed achter de computer kruipen,...

Een sterke motivatiebrief, zo schrijf je die!

4 Dec 2020

Het schrijven van een goede motivatiebrief. Het...

Werkloos in 2020/2021, een taboe of wordt het steeds meer ‘’geaccepteerd’’?

1 Dec 2020

Vorig jaar januari schreef Werf-en een artikel...

Sollicitatietips to-go!

26 Nov 2020

Sollicitatietips, je wordt ermee overspoeld door...

Het geheim van de gunfactor: iets van deze tijd of achterhaald?

17 Nov 2020

Je bent op zoek naar een nieuwe baan. En in deze...

Even voorstellen: Aniek Smeets

24 Sep 2020

Aniek is nu twee jaar aan de slag als Interim Corporate...

Even voorstellen: Kelly Roskam

4 Sep 2020

Kelly is vorige maand (zomer 2020) van start gegaan...

Even voorstellen: Joey de Bruijn

28 Jul 2020

Joey is als Corporate Recruiter werkzaam voor...

Even voorstellen: Edwin Welner

10 Jul 2020

Edwin is één van de oprichters van Youseeq,...

Even voorstellen: Imke Vis

4 Jun 2020

Imke is sinds augustus 2019 bij Youseeq gestart. In...

Even voorstellen: Rachel Korthals

2 Jun 2020

Blog Sinds november 2019 is Rachel...

Even voorstellen: Helga van der Steen

13 May 2020

Helga is één van de oprichters van Youseeq....

Persbericht YOUSEEQ

24 Jan 2020

We Find Talent en YouzQ gaan samen verder en...

YouzQ en We Find Talent: samen verder

1 Jan 2020

YOUSEEQ is een nieuwe krachtenbundeling van YouzQ en...

 

Nieuws over ons én ons vakgebied

Een nieuw cao voor het onderwijs? Grote reorganisaties bij de Nederlandse banken? Of misschien wel een nieuwe collega bij YOUSEEQ? Wij werken innovatief en willen altijd op de hoogte zijn van de laatste trends en gebeurtenissen. Zo blijven we relevant voor onze klanten.

En omdat YOUSEEQ een transparante organisatie is, delen we zelf ook regelmatig nieuws. Zo krijgen klanten een nóg beter beeld van wie we zijn en wat we doen.

Nieuws Feed

top

Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer anoniem te analyseren en gerichte advertenties te kunnen tonen via derde partijen. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u ze kunt beheren door op "Instellingen" te klikken. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op "Alle cookies toestaan".