scroll down
Youseeq

Soft skills, de sleutel tot succes in de werkomgeving?

9 Feb 2022

Tegenwoordig is er voor veel verschillende vacatures vraag naar kandidaten met sterke ‘soft skills’. Deze zogenaamde soft skills zijn de interpersoonlijke eigenschappen die je nodig hebt om succesvol te worden in je werkomgeving. Ze worden ook wel als ‘people skills’ omschreven, omdat ze betrekking hebben tot hoe je als persoon met anderen werkt en omgaat. Voor sommigen kan de term soft skills wellicht worden gezien als een ‘’turn off’’. Vooral voor hen die veel tijd hebben gespendeerd aan het leren van een hard skill, klinkt werken aan bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden niet bepaald als muziek in de oren. Maar, zelfs voor deze mensen kunnen soft skills goed van pas komen.
 

Wat zijn soft skills dan precies? 
Soft skills zijn persoonlijke eigenschappen die invloed hebben op hoe goed je met anderen kunt omgaan en werken. Deze skills maken het makkelijker om relaties te vormen en vertrouwen op te bouwen. Soft skills zijn ook de skills waardoor je past bij een bepaalde functie in een bedrijf. Ze omvatten onder anderen je persoonlijkheid, houding, flexibiliteit, motivatie en manieren. Ze zijn zelfs zo belangrijk, dat ze vaak doorslaggevend zijn voor een werkgever om een werknemer te behouden of bijvoorbeeld promotie te geven. Soft skills zijn verschillend van zogenaamde hard skills, (die worden ook wel technische skills genoemd) welke juist relevant zijn voor de specifieke functie waar je voor solliciteert. Daarbij zijn hard skills vaak kwantificeerbaar en makkelijker aan te leren dan soft skills. 

 Het goede nieuws is dat ook als je nog geen tijd hebt besteed aan het ontwikkelen van deze skills, je nooit onderaan de ladder start. Soft skills vallen namelijk niet binnen de ‘alles-of-niets-categorie’. De meeste soft skills heb je al ontwikkeld en daardoor zit al op een bepaald level. 

"het belang van soft skills wordt vaak nog onderschat" 

Waarom zijn soft skills zo belangrijk?

Veel moderne werkplekken hebben een sociaal aspect nodig, en dat is precies waar deze zogenaamde soft skills belangrijk voor zijn. Dat kan zijn omdat er veel samenwerking plaatsvindt in teamverband bijvoorbeeld. De meeste interacties die plaatsvinden met andere mensen vereisen een bepaald level aan soft skills. Binnen het bedrijf bijvoorbeeld wanneer je onderhandelt voor je contract, je nieuwe ideeën presenteert aan je collega’s of je bezig bent met netwerken voor een nieuwe baan, noem het maar op. We gebruiken deze soft skills dus elke dag, en het ontwikkelen en verbeteren van deze skills kan helpen bij de groei van je carrière. Aan de andere kant kan een gebrek aan soft skills je individuele groei in de weg kan staan en daarmee ook die van een team en organisatie.

Door het ontwikkelen van sterke leiderschap, teamwork, delegatie en communicatieve vaardigheden, is de kans groot dat projecten vlotter verlopen en dat je de resultaten boekt die je wil. Soft skills hebben zelfs positieve invloed op je persoonlijke leven en op de interactie met anderen. Communicatieve vaardigheden worden bijvoorbeeld ook gebruikt voor het opbouwen van vriendschappen en het ontmoeten van potentiële partners.  

Een andere reden waarom soft skills zo belangrijk zijn is, omdat veel recruiters vragen naar soft skills bij kandidaten. Toch wordt het belang van soft skills vaak nog onderschat. Er is een grote krapte op de arbeidsmarkt, maar er wordt vaak nog te veel gekeken naar technische skills. Natuurlijk blijven technische en ervaring-gerelateerde skills zeer belangrijk, maar soft skills kunnen een kandidaat toch over de streep trekken omdat een toekomstige werkgever dan ziet wat voor persoonlijke voordelen een kandidaat kan brengen. Het kan ook zo zijn dat je niet de juiste hard skills bezit, maar door je uitmuntende soft skills wel een functie eigen kunt maken. En het gevaar is dat werkgevers zich hierdoor blindstaren op de technische skills. Dit is erg zonde, want de kans is hierdoor groot dat ze talent mislopen. 

Maar waar zoeken we dan naar wanneer we werven op basis van soft skills? 
Uit onderzoek is gebleken dat de volgende soft skills het belangrijkst zijn op de werkvloer: 

- Probleemoplossend vermogen
Hoe ga je om met een uitdaging? Ben je in staat om een probleem vanuit meerdere invalshoeken te bekijken of het probleem aan te pakken door middel van een creatieve aanpak. Wanneer je als kandidaat kan onderbouwen dat je een sterk probleemoplossend vermogen hebt en een kritische denker bent zal je opvallen tussen andere kandidaten.

- Teamwork
Bedrijven zijn meestal op zoek naar kandidaten die goed kunnen samenwerken met anderen, dus of je nu veel in teamprojecten aan de slag gaat of simpelweg een aantal team meetings zal bijwonen, het is van belang dat je goed en effectief kunt samenwerken met anderen. 

- Leiderschap
Leiderschap is een lastige skill om onder de knie te krijgen. Je hebt er persoonlijke eigenschappen voor nodig zoals empathie en een samenwerkend karakter. Daarbij moet je ook je visie goed kunnen uitleggen en andere collega’s kunnen overhalen om je daarin te volgen. Sterke eigenschappen die tevens bijdragen aan leiderschap zijn bijvoorbeeld een balans kunnen vinden tussen operationele en strategische prioriteiten, onderhandelen, en conflicten kunnen oplossen.

- Creativiteit
Creativiteit wordt steeds belangrijker in het bedrijfsleven. Een creatief denkvermogen stimuleert vindingrijkheid, sociale vaardigheden, nieuwe invalshoeken maar ook out-of-the box ideeën. Allemaal dingen die onmisbaar zijn in het veranderende werkveld. Juist door die veranderingen moeten organisaties continu inspelen op trends en ontwikkelingen, of liever nog deze een stap voor blijven. Het gaat bij creativiteit niet alleen om grote en gewaagde ideeën maar juist ook om kleine, dagelijkse aanpassingen aan bestaande diensten of producten. Aanpassingen die er uiteindelijk voor zorgen dat er efficiënter gewerkt kan worden. Dit leidt dan weer naar betere prestaties van medewerkers.  

- Communicatieve vaardigheden
Dit is vaak het eerste wat in ons op komt als we denken aan soft skills die de productiviteit verbeteren op de werkvloer. Goede communicatieve vaardigheden zijn vooral belangrijk voor een bedrijf dat vertrouwt op samenwerking. Een kandidaat met goede communicatieve vaardigheden kan juist dé missende factor zijn om het gehele team beter en effectiever te laten communiceren. 

 

Welke soft skills vinden wij als YOUSEEQ belangrijk?
Jullie zijn vast benieuwd naar wat wij als YOUSEEQ dan belangrijke soft skills vinden wanneer we op zoek zijn naar de juiste kandidaat. Allereerst zijn natuurlijk communicatieve vaardigheden belangrijk, aangezien we als bedrijf vertrouwen op onderlinge samenwerking.  Daarnaast is het van belang dat je ondernemend bent, en je dus graag meedenkt op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Initiatief mag hierin niet ontbreken. Zo heeft ieder van ons een erg positieve houding, waardoor we altijd op zoek gaan naar (nieuwe) oplossingen. Verder is het belangrijk dat je zowel goed functioneert in een team, als zelfstandig. We waarderen het als collega’s leiderschapskwaliteiten hebben en tonen. En tot slot, vinden wij het belangrijk dat een kandidaat goed past in ons team en onze bedrijfscultuur. Want, we houden van gezelligheid en we ondernemen samen graag leuke activiteiten. Ook buiten werktijd. 

 

Denk jij nou na het lezen van bovenstaande alinea ‘hey dat ben ik!’, neem dan zeker even contact op Claudia Mascuñan via cmascunan@youseeq.nl en laten we samen kijken naar de mogelijkheden! 

We zijn benieuwd naar jullie mening over soft skills. Worden soft skills onderschat in het recruitment proces en lopen we hierdoor veel talent mis? 

Youseeq nieuws

Het beste uit jezelf en jouw team halen door elkaars gedrags- en communicatiepatronen te leren (her-)kennen? Zo doe je dat!

7 Jun 2022

Je hebt ze gevonden: absolute toppers die een kick...

Doorbreek het salaristaboe in vacatureteksten

18 May 2022

‘Marktconform’', CAO conform’...

Je werk vergeten tijdens je vakantie is een must om tot rust te komen

12 May 2022

Zonder afschakelen kan je brein niet optimaal...

Het is eindelijk een serieus thema: Total talent management.

9 May 2022

Er wordt al jaren over gepraat, maar nu krijgt het...

Overweeg je een proactieve contractbenadering? Download gratis onze one-pager en ontdek de voordelen!

25 Apr 2022

Bevind jij je momenteel in de oriënterende...

Gun jezelf éérlijke employer branding; 5 praktische tips

13 Apr 2022

Gestreden voor budget op employer branding en arbeidsmarktcommunicatie,...

Niet lullen maar poetsen

4 Apr 2022

Dat kandidaten moeilijk te vinden zijn hoeven we...

De vraag naar IT-profielen: een verloren zaak of denken in mogelijkheden?

30 Mar 2022

De vraag naar IT’ers groeit met de dag. Maar,...

HR-tooling. Dit is waarom jij Olli in je organisatie wil!

17 Mar 2022

Experts zijn het er allemaal over eens: de schaarste...

Je hiring proces inclusiever maken? Hier lees je hoe!

14 Mar 2022

Als recruiter zijnde hebben we het vaak over diversiteit...

Volg gewoon je gevoel

10 Mar 2022

Je vader, broer, oom, ze werken allemaal in de...

Het leven van een ZZP’er: altijd vrijheid blijheid of romantiseren we het teveel?

23 Feb 2022

We vroegen het één van onze...

Soft skills, de sleutel tot succes in de werkomgeving?

9 Feb 2022

Tegenwoordig is er voor veel verschillende...

Ontbijtsessie: Breakfast at YOUSEEQ: omdenken op een te krappe arbeidsmarkt

2 Feb 2022

Aanwezig: Fontys, Medux en SD Worx Partners:...

Woorden zoals ‘geestelijke gezondheid’ en ‘veerkracht’ zijn niet langer alleen maar ‘’trendy’’ woorden in 2022, ze zijn noodzakelijk.

29 Nov 2021

Mentale gezondheid van werknemers heeft...

Hoe reëel is het om nog steeds te denken dat jongeren geen corona kunnen krijgen? Niet. Lees het interview met Irene: ‘’ik weet niet of ik ooit nog de oude word’’.

28 Sep 2021

Wie er nog steeds van overtuigd is dat je geen...

Waarom one-size-fits-all ongezond en niet vol te houden is

8 Sep 2021

Een steeds grotere meerderheid snakt naar een inclusieve,...

Kletsen over een burn-out. Waarom ook niet? ‘’Na 3 (!) maanden mocht ik weer een keer naar kantoor komen, maar alleen voor een kop koffie.’’

24 Aug 2021

Over een burn-out mag wel wat meer gepraat worden,...

Introvert, contactgestoord, loners : de eeuwige stigmatisering rondom computerfuncties. Wanneer houdt het op?

13 Aug 2021

Introvert, contactgestoord, ‘loners’...

Waarom het VMS van YOUSEEQ niet alleen maar automatisering is, maar vooral maatwerk.

27 Jul 2021

Waar we in de vorige blog de ervaringen deelden...

Mijn long COVID verhaal: ‘’Hoe mijn leven totaal is omgeslagen na mijn positieve coronatest’’.

20 Jul 2021

Leven als twintiger. Je wordt heen en weer geslingerd...

Aankondiging: We have a dream

16 Jul 2021

De wachtlijsten bij de GGZ voor mensen met burn-out/burn-outklachten...

Het YOUSEEQ VMS: ‘’Gewoon, inloggen in een wondere wereld waar alles in gebeurd!”

8 Jul 2021

In het eerste deel ‘’Vendor Management:...

Kletsen over software development

6 Jul 2021

Even aan de expert vragen… Mikan...

Vendor Management; dit is alles wat je wilde weten en meer

21 Jun 2021

Vaak worden Vendor Management en het minimaliseren...

Hire for attitude de uitkomst of onbegonnen werk?

10 Jun 2021

Zo schreven we de vorige keer over ‘de-perfecte-kandidaat-bestaat-niet’...

Wanneer worden we nou eens écht wakker? Stop nog toch eens met het zoeken naar de perfecte kandidaat.

4 May 2021

We weten allemaal dat de perfecte kandidaat bestaat...

Stel deze 10 vragen en je vindt wat je zoekt: het juiste profiel

7 Apr 2021

Ze komen en gaan: medewerkers. Of dit in een tijdsbestek...

Wat is dan toch de verschillen tussen contractmanagement en contractbeheer? Wij leggen je het eenvoudig uit!

24 Mar 2021

Bij YOUSEEQ hebben we opgemerkt dat er veel vragen...

Solliciteren met wc-rollen, valse paspoorten of een we-hebben-u-gemist-briefje van PostNL, creatief solliciteren doe je zo!

11 Mar 2021

Je ontvangt wellicht dagelijks cv’s van potentiële...

Doei stoffige kaartenbakken en Excel bestanden, welkom Recruitment software!

24 Feb 2021

Want geloof ons, deze is onmisbaar voor iedere...

Inclusieve vacatureteksten noodzakelijk of overbodig?

16 Feb 2021

Diversiteit is nog niet bij ieder bedrijf een prioriteit...

Zeg maar gedag tegen je saaie arbeidscontracten

9 Feb 2021

Het tekenen van een contract bij die ene werkgever...

Solliciteer je einde van de dag? Dan bestaat de kans dat je sneller gediscrimineerd wordt.

26 Jan 2021

Diversiteit, het staat op steeds meer agenda’s...

Download nu onze gloednieuwe hand-out!

21 Jan 2021

Eindelijk, weer een ‘’blog’’!...

Stop maar met zoeken: de perfecte kandidaat bestaat niet. focus je in 2021 op ‘hidden talent’.

30 Dec 2020

Het lijkt in ons systeem te zitten, onze zoektocht...

Levenslessen in coronatijd

24 Dec 2020

Sinds half maart gaat er geen uur voorbij of je...

Bindingsangst of wedding material?

15 Dec 2020

Heb je als werkgever last van zakelijke bindingsangst...

Thuiswerken heeft invloed op ons werkgeluk

9 Dec 2020

Rollend vanuit je bed achter de computer kruipen,...

Een sterke motivatiebrief, zo schrijf je die!

4 Dec 2020

Het schrijven van een goede motivatiebrief. Het...

Werkloos in 2020/2021, een taboe of wordt het steeds meer ‘’geaccepteerd’’?

1 Dec 2020

Vorig jaar januari schreef Werf-en een artikel...

Sollicitatietips to-go!

26 Nov 2020

Sollicitatietips, je wordt ermee overspoeld door...

Het geheim van de gunfactor: iets van deze tijd of achterhaald?

17 Nov 2020

Je bent op zoek naar een nieuwe baan. En in deze...

Even voorstellen: Aniek Smeets

24 Sep 2020

Aniek is nu twee jaar aan de slag als Interim Corporate...

Even voorstellen: Kelly Roskam

4 Sep 2020

Kelly is vorige maand (zomer 2020) van start gegaan...

Even voorstellen: Joey de Bruijn

28 Jul 2020

Joey is als Corporate Recruiter werkzaam voor...

Even voorstellen: Edwin Welner

10 Jul 2020

Edwin is één van de oprichters van Youseeq,...

Even voorstellen: Imke Vis

4 Jun 2020

Imke is sinds augustus 2019 bij Youseeq gestart. In...

Even voorstellen: Rachel Korthals

2 Jun 2020

Blog Sinds november 2019 is Rachel...

Even voorstellen: Helga van der Steen

13 May 2020

Helga is één van de oprichters van Youseeq....

Persbericht YOUSEEQ

24 Jan 2020

We Find Talent en YouzQ gaan samen verder en...

YouzQ en We Find Talent: samen verder

1 Jan 2020

YOUSEEQ is een nieuwe krachtenbundeling van YouzQ en...

 

Nieuws over ons én ons vakgebied

Een nieuw cao voor het onderwijs? Grote reorganisaties bij de Nederlandse banken? Of misschien wel een nieuwe collega bij YOUSEEQ? Wij werken innovatief en willen altijd op de hoogte zijn van de laatste trends en gebeurtenissen. Zo blijven we relevant voor onze klanten.

En omdat YOUSEEQ een transparante organisatie is, delen we zelf ook regelmatig nieuws. Zo krijgen klanten een nóg beter beeld van wie we zijn en wat we doen.

Nieuws Feed

top

Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer anoniem te analyseren en gerichte advertenties te kunnen tonen via derde partijen. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u ze kunt beheren door op "Instellingen" te klikken. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op "Alle cookies toestaan".