scroll down
Youseeq

Ontbijtsessie: Breakfast at YOUSEEQ: omdenken op een te krappe arbeidsmarkt

2 Feb 2022

Aanwezig: Fontys, Medux en SD Worx

Partners: Peijnenburg re-integratie en Impact NL

De krapte op de arbeidsmarkt, we voelen dit al een tijdje. Wij vonden het de hoogste tijd om hierover in gesprek te gaan met partners en bedrijven. We organiseerde daarom, onder het genot van een heerlijk ontbijtje, een kleinschalige sessie, zodat we echt goed de interactie met elkaar konden opzoeken en elkaars ‘’pijnpunten’’ konden bespreken. Wat (hopelijk) zou leiden tot nieuwe inzichten en andere denkwijzen. Onze partners, die de krapte op de arbeidsmarkt vanuit hun werkveld en dus op andere en verschillende manieren ervaren, deelden hun visie en perspectieven over dit onderwerp. Zij hebben namelijk dagelijks te maken met mensen die een afstand voelen tot de arbeidsmarkt. De groep mensen die veelal wordt ‘’vergeten’’ of waar geen aandacht aan wordt besteed om verschillende redenen. En dat terwijl er een schreeuwende behoefte is aan talenten. Want, ook deze groepen barsten van het talent. Oftewel de sessie bestond uit de perfecte mix aan partijen, perspectieven en visies met oneindig veel raakvlakken. Benieuwd naar de verschillende inzichten? Lees dan even mee.
 

"Deze groepen mensen lopen bij voorbaat 1-0 achter." 
 

Afstand tot de arbeidsmarkt
Aan welke groepen moet je dan denken? Heel simpel: iedereen die om wat voor reden dan ook, voor langere tijd niet aan het werk komt. Denk aan: ziekte, ontslag, detentie of deels arbeidsgehandicapt. Dus niet, zoals veel wordt gedacht, altijd mensen die een psychisch of lichamelijk mankement hebben. Het zijn ook mensen die vanwege ontslag na 25 jaar ineens weer opnieuw moeten solliciteren of ouders die vanwege (jonge) kinderen bewust tijdelijk niet zijn gaan werken in verband met de opvoeding. Wat de verschillende groepen gemeen hebben, zijn onder andere: een ‘’gat’’ op hun cv, onzeker zijn over hun eigen kwaliteiten, zich onwennig bewegen de arbeidsmarkt, gebrek aan begrip & flexibiliteit van een (potentiële) werkgever/hiring manager, het ontbreken van kennis over trends en ontwikkelingen van een bepaalde branche. Maar, misschien nog wel het allerbelangrijkste: de enorme drive om weer een leuke functie te beoefenen. Echter, loopt deze groep toch vaak tegen de lamp aan. Ook wel de werkgevers die niet verder kunnen kijken dan het gat in hun cv, het ontbreken van actuele kennis en het feit dat ze in hun ogen iets ‘’mankeren’’ is iets wat vaak voorkomt bij deze groepen mensen. ‘’Dat kost immers toch weer veel tijd en geld’’. Deze groepen mensen lopen bij voorbaat 1-0 achter.

 


 

’’Wij gaan altijd mee naar hun eerste werkdag en praten we uitgebreid hoe de dag is verlopen.’’
 

Verschillende mensen, verschillende oplossingen
Maar, hoe pak je dat als werkgever dan aan? Er is niet één manier of één oplossing. Want iedereen is tenslotte anders. Dat is in ieder geval hoe Peijnenburg re-integratie dit ziet. ‘’Allereerst is er bij ons geen sprake van een standaard proeftijd van één of twee maanden. De kandidaat krijgt bij ons de ruimte om werkervaring op te doen. We gaan ook altijd mee naar hun eerste werkdag en praten we uitgebreid hoe de dag is verlopen (zowel met kandidaat als werkgever) en is er een mogelijkheid om halve dagen bij een werkgever mee te lopen. Voor beide partijen fijn om zo aan elkaar te wennen, te kijken waar ondersteuning in nodig is en om te beoordelen hoe de werkzaamheden verlopen.’’ Peijnenburg kiest dan ook zelf de werkgevers uit. Zo kunnen ze beoordelen of de klant bij de juiste organisatie geplaatst wordt en de ruimte krijgt om de beste versie van zichzelf te worden. Zo is de kans groot dat de juiste match ontstaat, wordt voldaan aan de behoeften van beide partijen en de werkzaamheden naar verwachting kunnen worden uitgevoerd.  
 

’’ En ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, vooral bij een tekort aan ICT’ers, lukt het niet om de studenten aan een stage/baan te helpen.’’
 

Kijk eens verder dan je neus lang is
Er bestaan meerdere kwaliteiten dan alleen het behalen van je MBO, HBO en/of WO diploma en de bijhorende certificeringen. Want wat als de student deze kwaliteit wel heeft, maar afwijkt van de ‘’normale’’ student? De student waar het lessysteem op is afgestemd? Wat als je HBO-niveau hebt, maar ook autisme? Dit is precies waar een van de deelneemsters van de ontbijtsessie tegenaan loopt. Ze is docente bij de studie ICT aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en Eindhoven. Een van de best aanschreven studies van Nederland. En ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, vooral bij een tekort aan ICT’ers, lukt het niet om de studenten aan een stage/baan te helpen. Deze studenten hebben autisme, ADD en/of ADHD. Betekent dit dan automatisch dat je de baan of studie niet aankunt? Nee, het gaat om de externe factoren die een grote rol spelen. Denk hierbij aan: een omgeving met (te)veel prikkels, geen of weinig begrip vanuit de werkgever, het als stagiaire moeten thuiswerken in coronatijd (vaste medewerkers gaan voor) en/of het ontbreken van de juiste begeleiding. 

 

Handvaten en positieve mind-set
Zijn de werkgevers dan altijd de boeman? Nee, zeker niet. Dit bevestigde ook Albert, oprichter Peijnenburg re-integratie. ‘’Werkgevers willen vaak wel, maar weten ze niet hoe. Zo zijn ze er ook vaak niet van op de hoogte dat organisaties bestaan zoals Peijnenburg re-integratie die ze hierbij kunnen begeleiden. Ook komt het regelmatig voor dat ze er zich niet van bewust zijn.’’ Het ligt dus zeker niet altijd aan de werkgever. 
 

‘’Ik ben Marokkaan, niet geboren in een gouden wieg en voor mijn gevoel stond ik daarom 3-0 achter. Ik was anders dan de rest en het was voelbaar.’’
 

Zo ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de groepen die een afstand voelen tot de arbeidsmarkt en de scholen. ‘’Ik ben van mening dat ze moeten leren omgaan met teleurstellingen. Problemen verdwijnen niet. Vindt een weg om hiermee om te kunnen gaan. Verander je mind-set.’’ Aldus Issam, ervaringsdeskundige en medeoprichter van Impact Nederland. Hoe leer je 3-0 achterstand omvormen tot 3-0 voorsprong? ‘’Trek eens de stoute schoenen aan, wanneer je bent afgewezen. Bel de werkgever eens op en vraag in alle eerlijkheid waarom jouw kandidaat/scholier de functie niet heeft gekregen. En hoe hij/zij de volgende keer wel kans maakt.’’ Een van de adviezen van Issam en hetgeen wat hijzelf ook heeft moeten leren. Tot zes jaar geleden stond hij aan de andere kant van de medaille. Inmiddels heeft hij het rechte pad gevonden en is hij met trots mede-eigenaar van Impact Nederland, waar hij jeugd en jongvolwassene help naar een betere toekomst.

Zo gaf Issam als voorbeeld zelf bij een werkgever te hebben gesolliciteerd, waar eigenlijk alleen maar mensen werkten met blonde haren en blauwe ogen. ‘’Ik ben Marokkaan, ben niet geboren in een gouden wieg en voor mijn gevoel stond ik daarom 3-0 achter. Ik was anders dan de rest en het was voelbaar.’’ Hij wilde eigenlijk het gesprek met de werkgever niet aan en besloot bijna te vertrekken. Gelukkig ging hij het gesprek tóch aan en kreeg hij de baan. Een werkgever waar hij deze situatie bespreekbaar had gemaakt en ze tot de dag vandaag nog steeds goed contact met elkaar hebben. En er nu zelf om kunnen lachen.

Pijnpunten
Naast de krapte op de arbeidsmarkt, kwamen er nog enkele andere pijnpunten naar voren bij de deelnemers. Zo was er bij het ene bedrijf sprake van groter verloop dan normaal en was er ruimte voor verbeteringen als het ging om exitgesprekken. De deelnemers waren allemaal bereid hun pijnpunten aan te pakken, uitzoeken waar deze liggen en hoe op te lossen. Sterker nog, de bedrijven waar de deelnemers werkzaam zijn, zetten zich al enorm in voor de groep mensen die een afstand voelen tot de arbeidsmarkt. Ze bieden hun banen, stages en leerplekken aan. En natuurlijk namen ze deel aan deze ontbijtsessie. Door ze in contact te brengen met onze partners, hopen we ze dan ook nieuwe handvaten te geven met een dosis nieuwe inzichten, visies en perspectieven. En hoe ze door middel van omdenken iets kunnen doen aan de pijnpunten. 

Wil je meepraten en/of meer weten over dit onderwerp? Laat je gegevens achter via koffie@youseeq.nl of laat reactie achter! 

Houd onze social mediakanalen in de gaten, want we hopen snel weer een ontbijtsessie te kunnen organiseren. Zelf spreker worden? Stuur een e-mail naar koffie@youseeq.nl

Youseeq nieuws

Het beste uit jezelf en jouw team halen door elkaars gedrags- en communicatiepatronen te leren (her-)kennen? Zo doe je dat!

7 Jun 2022

Je hebt ze gevonden: absolute toppers die een kick...

Doorbreek het salaristaboe in vacatureteksten

18 May 2022

‘Marktconform’', CAO conform’...

Je werk vergeten tijdens je vakantie is een must om tot rust te komen

12 May 2022

Zonder afschakelen kan je brein niet optimaal...

Het is eindelijk een serieus thema: Total talent management.

9 May 2022

Er wordt al jaren over gepraat, maar nu krijgt het...

Overweeg je een proactieve contractbenadering? Download gratis onze one-pager en ontdek de voordelen!

25 Apr 2022

Bevind jij je momenteel in de oriënterende...

Gun jezelf éérlijke employer branding; 5 praktische tips

13 Apr 2022

Gestreden voor budget op employer branding en arbeidsmarktcommunicatie,...

Niet lullen maar poetsen

4 Apr 2022

Dat kandidaten moeilijk te vinden zijn hoeven we...

De vraag naar IT-profielen: een verloren zaak of denken in mogelijkheden?

30 Mar 2022

De vraag naar IT’ers groeit met de dag. Maar,...

HR-tooling. Dit is waarom jij Olli in je organisatie wil!

17 Mar 2022

Experts zijn het er allemaal over eens: de schaarste...

Je hiring proces inclusiever maken? Hier lees je hoe!

14 Mar 2022

Als recruiter zijnde hebben we het vaak over diversiteit...

Volg gewoon je gevoel

10 Mar 2022

Je vader, broer, oom, ze werken allemaal in de...

Het leven van een ZZP’er: altijd vrijheid blijheid of romantiseren we het teveel?

23 Feb 2022

We vroegen het één van onze...

Soft skills, de sleutel tot succes in de werkomgeving?

9 Feb 2022

Tegenwoordig is er voor veel verschillende...

Ontbijtsessie: Breakfast at YOUSEEQ: omdenken op een te krappe arbeidsmarkt

2 Feb 2022

Aanwezig: Fontys, Medux en SD Worx Partners:...

Woorden zoals ‘geestelijke gezondheid’ en ‘veerkracht’ zijn niet langer alleen maar ‘’trendy’’ woorden in 2022, ze zijn noodzakelijk.

29 Nov 2021

Mentale gezondheid van werknemers heeft...

Hoe reëel is het om nog steeds te denken dat jongeren geen corona kunnen krijgen? Niet. Lees het interview met Irene: ‘’ik weet niet of ik ooit nog de oude word’’.

28 Sep 2021

Wie er nog steeds van overtuigd is dat je geen...

Waarom one-size-fits-all ongezond en niet vol te houden is

8 Sep 2021

Een steeds grotere meerderheid snakt naar een inclusieve,...

Kletsen over een burn-out. Waarom ook niet? ‘’Na 3 (!) maanden mocht ik weer een keer naar kantoor komen, maar alleen voor een kop koffie.’’

24 Aug 2021

Over een burn-out mag wel wat meer gepraat worden,...

Introvert, contactgestoord, loners : de eeuwige stigmatisering rondom computerfuncties. Wanneer houdt het op?

13 Aug 2021

Introvert, contactgestoord, ‘loners’...

Waarom het VMS van YOUSEEQ niet alleen maar automatisering is, maar vooral maatwerk.

27 Jul 2021

Waar we in de vorige blog de ervaringen deelden...

Mijn long COVID verhaal: ‘’Hoe mijn leven totaal is omgeslagen na mijn positieve coronatest’’.

20 Jul 2021

Leven als twintiger. Je wordt heen en weer geslingerd...

Aankondiging: We have a dream

16 Jul 2021

De wachtlijsten bij de GGZ voor mensen met burn-out/burn-outklachten...

Het YOUSEEQ VMS: ‘’Gewoon, inloggen in een wondere wereld waar alles in gebeurd!”

8 Jul 2021

In het eerste deel ‘’Vendor Management:...

Kletsen over software development

6 Jul 2021

Even aan de expert vragen… Mikan...

Vendor Management; dit is alles wat je wilde weten en meer

21 Jun 2021

Vaak worden Vendor Management en het minimaliseren...

Hire for attitude de uitkomst of onbegonnen werk?

10 Jun 2021

Zo schreven we de vorige keer over ‘de-perfecte-kandidaat-bestaat-niet’...

Wanneer worden we nou eens écht wakker? Stop nog toch eens met het zoeken naar de perfecte kandidaat.

4 May 2021

We weten allemaal dat de perfecte kandidaat bestaat...

Stel deze 10 vragen en je vindt wat je zoekt: het juiste profiel

7 Apr 2021

Ze komen en gaan: medewerkers. Of dit in een tijdsbestek...

Wat is dan toch de verschillen tussen contractmanagement en contractbeheer? Wij leggen je het eenvoudig uit!

24 Mar 2021

Bij YOUSEEQ hebben we opgemerkt dat er veel vragen...

Solliciteren met wc-rollen, valse paspoorten of een we-hebben-u-gemist-briefje van PostNL, creatief solliciteren doe je zo!

11 Mar 2021

Je ontvangt wellicht dagelijks cv’s van potentiële...

Doei stoffige kaartenbakken en Excel bestanden, welkom Recruitment software!

24 Feb 2021

Want geloof ons, deze is onmisbaar voor iedere...

Inclusieve vacatureteksten noodzakelijk of overbodig?

16 Feb 2021

Diversiteit is nog niet bij ieder bedrijf een prioriteit...

Zeg maar gedag tegen je saaie arbeidscontracten

9 Feb 2021

Het tekenen van een contract bij die ene werkgever...

Solliciteer je einde van de dag? Dan bestaat de kans dat je sneller gediscrimineerd wordt.

26 Jan 2021

Diversiteit, het staat op steeds meer agenda’s...

Download nu onze gloednieuwe hand-out!

21 Jan 2021

Eindelijk, weer een ‘’blog’’!...

Stop maar met zoeken: de perfecte kandidaat bestaat niet. focus je in 2021 op ‘hidden talent’.

30 Dec 2020

Het lijkt in ons systeem te zitten, onze zoektocht...

Levenslessen in coronatijd

24 Dec 2020

Sinds half maart gaat er geen uur voorbij of je...

Bindingsangst of wedding material?

15 Dec 2020

Heb je als werkgever last van zakelijke bindingsangst...

Thuiswerken heeft invloed op ons werkgeluk

9 Dec 2020

Rollend vanuit je bed achter de computer kruipen,...

Een sterke motivatiebrief, zo schrijf je die!

4 Dec 2020

Het schrijven van een goede motivatiebrief. Het...

Werkloos in 2020/2021, een taboe of wordt het steeds meer ‘’geaccepteerd’’?

1 Dec 2020

Vorig jaar januari schreef Werf-en een artikel...

Sollicitatietips to-go!

26 Nov 2020

Sollicitatietips, je wordt ermee overspoeld door...

Het geheim van de gunfactor: iets van deze tijd of achterhaald?

17 Nov 2020

Je bent op zoek naar een nieuwe baan. En in deze...

Even voorstellen: Aniek Smeets

24 Sep 2020

Aniek is nu twee jaar aan de slag als Interim Corporate...

Even voorstellen: Kelly Roskam

4 Sep 2020

Kelly is vorige maand (zomer 2020) van start gegaan...

Even voorstellen: Joey de Bruijn

28 Jul 2020

Joey is als Corporate Recruiter werkzaam voor...

Even voorstellen: Edwin Welner

10 Jul 2020

Edwin is één van de oprichters van Youseeq,...

Even voorstellen: Imke Vis

4 Jun 2020

Imke is sinds augustus 2019 bij Youseeq gestart. In...

Even voorstellen: Rachel Korthals

2 Jun 2020

Blog Sinds november 2019 is Rachel...

Even voorstellen: Helga van der Steen

13 May 2020

Helga is één van de oprichters van Youseeq....

Persbericht YOUSEEQ

24 Jan 2020

We Find Talent en YouzQ gaan samen verder en...

YouzQ en We Find Talent: samen verder

1 Jan 2020

YOUSEEQ is een nieuwe krachtenbundeling van YouzQ en...

 

Nieuws over ons én ons vakgebied

Een nieuw cao voor het onderwijs? Grote reorganisaties bij de Nederlandse banken? Of misschien wel een nieuwe collega bij YOUSEEQ? Wij werken innovatief en willen altijd op de hoogte zijn van de laatste trends en gebeurtenissen. Zo blijven we relevant voor onze klanten.

En omdat YOUSEEQ een transparante organisatie is, delen we zelf ook regelmatig nieuws. Zo krijgen klanten een nóg beter beeld van wie we zijn en wat we doen.

Nieuws Feed

top

Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer anoniem te analyseren en gerichte advertenties te kunnen tonen via derde partijen. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u ze kunt beheren door op "Instellingen" te klikken. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op "Alle cookies toestaan".