scroll down
Youseeq

Mijn long COVID verhaal: ‘’Hoe mijn leven totaal is omgeslagen na mijn positieve coronatest’’.

20 Jul 2021

Leven als twintiger. Je wordt heen en weer geslingerd tussen dromen, vrijheid en keuzes. Je maakt de beslissing waar je gaat studeren, wonen en wat je wil doen. Hoe spannend en stressvol dit ook is, wat als de keuze al voor je is gemaakt? Maaike werd 9 november 2020 positief getest op COVID en tot op de dag vandaag, 8 maanden later, dealt ze nog dagelijks met de lange termijn effecten. Ze heeft long COVID. Maaike leefde net als veel leeftijdsgenoten, naar eigen zeggen, een vrij onbezorgd leven. Dit lijkt inmiddels geschiedenis. Ze moest haar studie stoppen en heeft zich tot op heden niet meer goed gevoeld. Speciaal voor ons project schreef ze een blog waar ze haar persoonlijke verhaal deelde. Laat je meenemen in haar long COVID strijd, waarin ze schrijft wat long COVID inhoudt, wat voor een invloed dit heeft op haar en haar leven, hoe zit het met haar lichamelijk en mentale gezondheid en wat kan de maatschappij van Maaike leren.

Ik ben Maaike, 20 jaar oud en ik kom uit een klein dorpje in de Noordoostpolder. Ik studeerde Leisure & Events Management aan het NHL Stenden in Leeuwarden. In mijn vrije tijd deed ik drie keer per week aan crossfit en ondernam ik veel leuke dingen met mijn vriend en vriendinnen. Je kan wel zeggen dat ik een erg onbezorgd leven had en ondanks de situatie rondom corona genoot ik, binnen de regels, volop van alles om me heen. Op 9 november 2020 veranderde dat plots, ik had een positieve corona test. Ik hield mij altijd keurig aan de regels en was me erg bewust van de ernst van de ziekte, dus waarom trof dit mij?! Een paar dagen voor mijn positieve test kreeg ik wat vage klachten, zo was ik erg moe en kreeg last van mijn keel, dus ik besloot voor de zekerheid een coronatest te doen. Hoe ik besmet ben geraakt, kan ik tot op de dag van vandaag niet achterhalen.

|''Ik heb me tot op de dag van vandaag nooit meer goed gevoeld’’

Na de positieve testuitslag heb ik twee weken op bed gelegen. Het voelde als een zware griep en in de avond was ik erg benauwd. Na deze twee weken ben ik de draad weer gaan oppakken. Ik voelde nog wel druk op mijn borst en had ik last van vermoeidheid, maar dat leek mij logisch omdat ik twee weken op bed had gelegen. Echter, werd ik na een week weer heel erg ziek. En de weken daarna schommelde ik van ziek zijn, naar het mij weer beter voelen. Maar eind december ben ik in het ziek zijn blijven hangen en heb ik me tot op de dag van vandaag nooit meer goed gevoeld. Dagelijks ervaar ik klachten als drukkende hoofdpijn, koorts/verhoging, verhoogde hartslag, spierspanningen en extreme vermoeidheid. Hierdoor heb ik mijn studie stop moeten zetten en verder dan de bank of het bed kom ik nu, na 8 maanden, nog steeds niet.

|‘’In het Amsterdam UMC kreeg ik te horen dat ze mij niet beter konden maken, omdat de wetenschap nog niet zover was.’’

Onderzoeken, onderzoeken en nog meer onderzoeken

De eerste paar maanden heeft de huisarts bloedonderzoeken gedaan, maar meer wisten en konden ze niet doen rust was het advies. In januari heb ik op de Spoedeisende hulp gelegen. De hoofdpijn was ondragelijk en de angst dat er iets goed mis was ging rond in mijn hoofd. De internist die naast mijn ziekenhuis bed stond sprak uit dat hij zich ernstig zorgen om mij maakte, maar bedden waren er niet genoeg om mij te laten blijven. De internist heeft mijn bloed uitgebreid onderzocht en ik ben door de PET scan gehaald. Uit deze onderzoeken kwam helemaal niks. Longfoto’s en hartfilmpjes zijn gemaakt, maar ook dit was allemaal goed. Het bleek long COVID te zijn, dit betekent dat je na je COVID besmetting langdurige klachten houdt. Ik ben via de huisarts doorgestuurd naar de long COVID poli in het Amsterdam UMC. Daar kreeg ik te horen dat ze mij niet beter konden maken, omdat de wetenschap nog niet zover was.

Ik heb daar een ergometrie gedaan (inspanningstest waarbij het hart, de longen en de spieren bij hoge inspanning in de gaten worden gehouden) en daar kwam uit dat mijn spieren enorm snel verzuurde, het hart veel te snel omhoog ging en ik niet volledig kon uitademen. Dit had allemaal te maken met de uitputting door COVID. COVID, het virus dat dagelijks in het nieuws verschijnt, maar nog steeds tamelijk onbekend is. Niemand kan mij dan ook goed helpen of überhaupt advies geven.

   

 

|‘’Het is wachten, wachten en wachten..’’

Daarbij woon ik in een omgeving waar geen revalidatie centra zitten voor COVID, dus dat maakt de hulp die ik zo hard nodig heb erg lastig te krijgen. Op dit moment krijg ik van mijn fysio elke week een massage, om de spieren los te houden. Tevens lopen er nu nog onderzoeken bij de cardioloog, omdat de revalidatie arts schrok van mijn hoge hartslag. Over een maand krijg ik daar pas de uitslag van, dus het is wachten, wachten en wachten. Ik hoop daarna eindelijk ergens terecht te kunnen waar ik fysio, ergo en mentale therapie kan krijgen.

Fysieke en psychische schade

Niet alleen fysiek, maar ook mentaal heeft deze ziekte veel schade aangericht. Van een vrolijke, fitte, jonge meid naar een kastplantje met elke dag ontzettend veel pijn en zonder toekomstbeeld. Je kan je voorstellen dat dit mentaal ook een behoorlijke impact heeft. De angst om niet meer beter te worden heerst enorm. Ik ben een aanpakker, hou niet van stilzitten en doe het liefst honderd dingen op één dag. Mijn lichaam trekt een stukje lopen al niet. Van een theetje drinken met een vriendin moet ik een week bijkomen. Het is elke dag een gevecht, ik ben van leven naar overleven gegaan. Op sommige dagen zit ik er mentaal zwaar doorheen; ‘’Komt dit wel goed?’’, ‘’Kan ik mijn studie ooit weer oppakken?’’, ‘’Hoe moet ik later gaan samenwonen als ik elke dag op bed lig?’’, ‘’Wat heeft het leven voor zin als het niet  beter wordt?’’. Wat ik vooral lastig vind, is dat ik al 8 maanden zonder vooruitgang aan het overleven ben en er geen arts is die mij echt kan helpen. Hierdoor voel ik mij enorm machteloos.

Eerst was rust het advies, maar door al die rust is mijn hart niks meer gewend, waardoor ik alleen maar achteruit ga. Continu is het weer wachten op uitslagen van onderzoeken. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd, omdat niemand het weet. Ik probeer mijn verdriet toe te laten en elke dag weer fris te beginnen en ik hoop echt heel erg dat ik hier hulp in ga krijgen.

|‘’Ik raak één derde van mijn welverdiende studiepunten kwijt, als ik mij voor de studie uitschrijf. Ik moet dus elkaar jaar het volledige bedrag aan collegegeld betalen.’’

Gestraft door mijn ziekte

In mijn omgeving is er gelukkig erg veel begrip. Mijn ouders maken zich ontzettend veel zorgen om mij en tegelijkertijd voelen ze zich ook erg machteloos. Zo staat mijn vriend staat 24/7 voor mij klaar. Ik hoef maar te bellen en is hij is er direct. Ook mijn vriendinnen en familie komen af en toe langs om te kijken hoe het met mij gaat. Tevens ontvang ik veel kaartjes en berichtjes, dit doet mij erg goed.

Mijn studie heb ik, in samenspraak met de decaan en mentor, stil moeten leggen. En dankzij de komst van een nieuwe regel kon ik mij niet volledig uitschrijven. Ik zou dan één derde van m’n studiepunten kwijtraken als ik dit deed. Hierdoor sta ik dus nog ingeschreven en betaal ik noodgedwongen nog elk jaar het volle bedrag aan collegegeld. Ik ben nu bezig met een aanvraag bij de examencommissie met de vraag of zij een uitzondering voor mij kunnen maken. Echter is deze commissie lastig te bereiken en kost mij dit enorm veel energie. Ik had het fijn gevonden als ik met hen kon bellen, de situatie kon uitleggen en dat het dan voor mij geregeld werd. Maar helaas, zo werkt het niet. Ik moet zeggen dat ik er best veel stress door ervaar. Ik hoop dat hogescholen dit in het vervolg beter regelen. Ik kan mij voorstellen dat meer studenten, door een ziekte, hier last van hebben. Is het niet long COVID, dan kan het ook door een andere ernstige ziekte zijn. Als je het mij vraagt vind ik die nieuwe regel, dat je je welverdiende studiepunten kwijtraakt bij uitschrijving, echt belachelijk. Het voelt alsof ik gestraft wordt voor mijn ziekte, omdat ik mijn punten gewoon heb behaald.

En als deze regel blijft bestaan, vind ik dat eventuele aanvragen voor uitzonderingen niet gedaan moeten worden door de zieke student, maar door een decaan.

|’’ Nu ik mijn verhaal deel op Plekvoorherstel krijg ik veel berichtjes van leeftijdsgenoten die hetzelfde hebben als ik en er veel inspiratie uit halen om mijn ervaringen te lezen. Dit geeft mijn leven weer een doel.’’

Tussen dromen en onzekerheid                                                                                             

Gedurende mijn ziek zijn deelde ik weleens kleine dingen over long COVID op mijn Instagrampagina. Ik voelde de behoefte om mijn verhalen te delen. Zo zat ik in de Facebookgroep ‘voor langdurige COVID klachten’, maar om het uur kwam daar weer een verhaal voorbij met hoe slecht iemand zich nog na een jaar voelde. Ik werd hier persoonlijk heel negatief van. Omdat ik de behoefte voelde om erover te praten, besloot ik een eigen pagina op te richten. Maar dan meer gericht op de positieve kant van het leven. En zo ontstond het idee van de Instagrampagina @plekvoorherstel.

   

 

|‘'Ik hoop dat dit resulteert in meer begrip voor onze situatie en dat het erkenning oplevert door scholen en werkgevers. Want helaas is dit er weinig tot niet.’’

In de eerste paar maanden van het ziek zijn voelde ik mij compleet nutteloos. Ik was ziek, had mijn opleiding net stopgezet en had geen doel meer. Nu ik mijn verhaal deel op Plekvoorherstel krijg ik veel berichtjes van leeftijdsgenoten die hetzelfde doormaken als ik. Dankzij het delen van mijn ervaringen, merkte ik dat mijn volgers inspiratie uit de berichten halen. Dit geeft mijn leven weer een doel, want op deze manier kan ik positiviteit halen uit mijn ziekte. Om meer aandacht te vragen voor ons probleem heb ik met Plekvoorherstel in samenwerking met 18 lotgenootjes van mijn leeftijd een video opgenomen. Deze video is inmiddels al opgepakt door het landelijke nieuws. Ik hoop dat dit resulteert in meer begrip voor onze situatie en dat het zorgt voor meer erkenning door scholen en werkgevers. Want, helaas is dit er weinig tot niet. Ook hoop ik dat er uiteindelijk een behandeling komt, zodat ook wij weer naar de toekomst durven kijken, ook ik had mijn leven iets anders voorgesteld als twintiger.

Wil je meer weten over long COVID, de ervaringen van Maaike of heb jezelf long COVID en wil je je verhaal kwijt bij Plekvoorherstel?

Long COVID:

https://www.rivm.nl/coronavirus-COVID-19/long-COVID

https://www.womenshealthmag.com/nl/gezondheid/a36527034/long-COVID-symptomen-risico-ervaring/

Maaike:

https://www.telegraaf.nl/video/556517889/meike-22-en-maaike-20-hebben-long-COVID-na-een-stukje-lopen-ben-ik-kapot

https://www.destentor.nl/noordoostpolder/maaike-20-uit-tollebeek-is-gesloopt-door-corona-wil-meer-onderzoek-en-erkenning~aa79816b/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/meer-dan-de-helft-van-de-jongeren-met-milde-coronaklachten-krijgt-long-COVID-blijkt-uit-onderzoek-in-noorwegen/

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/236861/maaike-20-wil-meer-aandacht-voor-longCOVID-patienten

https://journalistiekwindesheim.nl/nwsnow20-21/2021/06/08/een-plek-voor-herstel/

https://www.youtube.com/watch?v=g5GlOfaNQcY

Plek voor herstel

Instagram.com/plekvoorhersel
Youseeq nieuws

Het beste uit jezelf en jouw team halen door elkaars gedrags- en communicatiepatronen te leren (her-)kennen? Zo doe je dat!

7 Jun 2022

Je hebt ze gevonden: absolute toppers die een kick...

Doorbreek het salaristaboe in vacatureteksten

18 May 2022

‘Marktconform’', CAO conform’...

Je werk vergeten tijdens je vakantie is een must om tot rust te komen

12 May 2022

Zonder afschakelen kan je brein niet optimaal...

Het is eindelijk een serieus thema: Total talent management.

9 May 2022

Er wordt al jaren over gepraat, maar nu krijgt het...

Overweeg je een proactieve contractbenadering? Download gratis onze one-pager en ontdek de voordelen!

25 Apr 2022

Bevind jij je momenteel in de oriënterende...

Gun jezelf éérlijke employer branding; 5 praktische tips

13 Apr 2022

Gestreden voor budget op employer branding en arbeidsmarktcommunicatie,...

Niet lullen maar poetsen

4 Apr 2022

Dat kandidaten moeilijk te vinden zijn hoeven we...

De vraag naar IT-profielen: een verloren zaak of denken in mogelijkheden?

30 Mar 2022

De vraag naar IT’ers groeit met de dag. Maar,...

HR-tooling. Dit is waarom jij Olli in je organisatie wil!

17 Mar 2022

Experts zijn het er allemaal over eens: de schaarste...

Je hiring proces inclusiever maken? Hier lees je hoe!

14 Mar 2022

Als recruiter zijnde hebben we het vaak over diversiteit...

Volg gewoon je gevoel

10 Mar 2022

Je vader, broer, oom, ze werken allemaal in de...

Het leven van een ZZP’er: altijd vrijheid blijheid of romantiseren we het teveel?

23 Feb 2022

We vroegen het één van onze...

Soft skills, de sleutel tot succes in de werkomgeving?

9 Feb 2022

Tegenwoordig is er voor veel verschillende...

Ontbijtsessie: Breakfast at YOUSEEQ: omdenken op een te krappe arbeidsmarkt

2 Feb 2022

Aanwezig: Fontys, Medux en SD Worx Partners:...

Woorden zoals ‘geestelijke gezondheid’ en ‘veerkracht’ zijn niet langer alleen maar ‘’trendy’’ woorden in 2022, ze zijn noodzakelijk.

29 Nov 2021

Mentale gezondheid van werknemers heeft...

Hoe reëel is het om nog steeds te denken dat jongeren geen corona kunnen krijgen? Niet. Lees het interview met Irene: ‘’ik weet niet of ik ooit nog de oude word’’.

28 Sep 2021

Wie er nog steeds van overtuigd is dat je geen...

Waarom one-size-fits-all ongezond en niet vol te houden is

8 Sep 2021

Een steeds grotere meerderheid snakt naar een inclusieve,...

Kletsen over een burn-out. Waarom ook niet? ‘’Na 3 (!) maanden mocht ik weer een keer naar kantoor komen, maar alleen voor een kop koffie.’’

24 Aug 2021

Over een burn-out mag wel wat meer gepraat worden,...

Introvert, contactgestoord, loners : de eeuwige stigmatisering rondom computerfuncties. Wanneer houdt het op?

13 Aug 2021

Introvert, contactgestoord, ‘loners’...

Waarom het VMS van YOUSEEQ niet alleen maar automatisering is, maar vooral maatwerk.

27 Jul 2021

Waar we in de vorige blog de ervaringen deelden...

Mijn long COVID verhaal: ‘’Hoe mijn leven totaal is omgeslagen na mijn positieve coronatest’’.

20 Jul 2021

Leven als twintiger. Je wordt heen en weer geslingerd...

Aankondiging: We have a dream

16 Jul 2021

De wachtlijsten bij de GGZ voor mensen met burn-out/burn-outklachten...

Het YOUSEEQ VMS: ‘’Gewoon, inloggen in een wondere wereld waar alles in gebeurd!”

8 Jul 2021

In het eerste deel ‘’Vendor Management:...

Kletsen over software development

6 Jul 2021

Even aan de expert vragen… Mikan...

Vendor Management; dit is alles wat je wilde weten en meer

21 Jun 2021

Vaak worden Vendor Management en het minimaliseren...

Hire for attitude de uitkomst of onbegonnen werk?

10 Jun 2021

Zo schreven we de vorige keer over ‘de-perfecte-kandidaat-bestaat-niet’...

Wanneer worden we nou eens écht wakker? Stop nog toch eens met het zoeken naar de perfecte kandidaat.

4 May 2021

We weten allemaal dat de perfecte kandidaat bestaat...

Stel deze 10 vragen en je vindt wat je zoekt: het juiste profiel

7 Apr 2021

Ze komen en gaan: medewerkers. Of dit in een tijdsbestek...

Wat is dan toch de verschillen tussen contractmanagement en contractbeheer? Wij leggen je het eenvoudig uit!

24 Mar 2021

Bij YOUSEEQ hebben we opgemerkt dat er veel vragen...

Solliciteren met wc-rollen, valse paspoorten of een we-hebben-u-gemist-briefje van PostNL, creatief solliciteren doe je zo!

11 Mar 2021

Je ontvangt wellicht dagelijks cv’s van potentiële...

Doei stoffige kaartenbakken en Excel bestanden, welkom Recruitment software!

24 Feb 2021

Want geloof ons, deze is onmisbaar voor iedere...

Inclusieve vacatureteksten noodzakelijk of overbodig?

16 Feb 2021

Diversiteit is nog niet bij ieder bedrijf een prioriteit...

Zeg maar gedag tegen je saaie arbeidscontracten

9 Feb 2021

Het tekenen van een contract bij die ene werkgever...

Solliciteer je einde van de dag? Dan bestaat de kans dat je sneller gediscrimineerd wordt.

26 Jan 2021

Diversiteit, het staat op steeds meer agenda’s...

Download nu onze gloednieuwe hand-out!

21 Jan 2021

Eindelijk, weer een ‘’blog’’!...

Stop maar met zoeken: de perfecte kandidaat bestaat niet. focus je in 2021 op ‘hidden talent’.

30 Dec 2020

Het lijkt in ons systeem te zitten, onze zoektocht...

Levenslessen in coronatijd

24 Dec 2020

Sinds half maart gaat er geen uur voorbij of je...

Bindingsangst of wedding material?

15 Dec 2020

Heb je als werkgever last van zakelijke bindingsangst...

Thuiswerken heeft invloed op ons werkgeluk

9 Dec 2020

Rollend vanuit je bed achter de computer kruipen,...

Een sterke motivatiebrief, zo schrijf je die!

4 Dec 2020

Het schrijven van een goede motivatiebrief. Het...

Werkloos in 2020/2021, een taboe of wordt het steeds meer ‘’geaccepteerd’’?

1 Dec 2020

Vorig jaar januari schreef Werf-en een artikel...

Sollicitatietips to-go!

26 Nov 2020

Sollicitatietips, je wordt ermee overspoeld door...

Het geheim van de gunfactor: iets van deze tijd of achterhaald?

17 Nov 2020

Je bent op zoek naar een nieuwe baan. En in deze...

Even voorstellen: Aniek Smeets

24 Sep 2020

Aniek is nu twee jaar aan de slag als Interim Corporate...

Even voorstellen: Kelly Roskam

4 Sep 2020

Kelly is vorige maand (zomer 2020) van start gegaan...

Even voorstellen: Joey de Bruijn

28 Jul 2020

Joey is als Corporate Recruiter werkzaam voor...

Even voorstellen: Edwin Welner

10 Jul 2020

Edwin is één van de oprichters van Youseeq,...

Even voorstellen: Imke Vis

4 Jun 2020

Imke is sinds augustus 2019 bij Youseeq gestart. In...

Even voorstellen: Rachel Korthals

2 Jun 2020

Blog Sinds november 2019 is Rachel...

Even voorstellen: Helga van der Steen

13 May 2020

Helga is één van de oprichters van Youseeq....

Persbericht YOUSEEQ

24 Jan 2020

We Find Talent en YouzQ gaan samen verder en...

YouzQ en We Find Talent: samen verder

1 Jan 2020

YOUSEEQ is een nieuwe krachtenbundeling van YouzQ en...

 

Nieuws over ons én ons vakgebied

Een nieuw cao voor het onderwijs? Grote reorganisaties bij de Nederlandse banken? Of misschien wel een nieuwe collega bij YOUSEEQ? Wij werken innovatief en willen altijd op de hoogte zijn van de laatste trends en gebeurtenissen. Zo blijven we relevant voor onze klanten.

En omdat YOUSEEQ een transparante organisatie is, delen we zelf ook regelmatig nieuws. Zo krijgen klanten een nóg beter beeld van wie we zijn en wat we doen.

Nieuws Feed

top

Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer anoniem te analyseren en gerichte advertenties te kunnen tonen via derde partijen. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u ze kunt beheren door op "Instellingen" te klikken. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op "Alle cookies toestaan".