scroll down
Youseeq

Het beste uit jezelf en jouw team halen door elkaars gedrags- en communicatiepatronen te leren (her-)kennen? Zo doe je dat!

7 Jun 2022

Je hebt ze gevonden: absolute toppers die een kick krijgen van targets, ze weten Amsterdammers er nog van te overtuigen dat het friet is in plaats van patat, ze halen alle toeters en bellen uit de kast om leads binnen te harken en toch loopt het niet zoals je zou willen. Er is zelfs wrijving in jouw salesteam en ondanks alle moeite worden de beoogde resultaten niet gehaald. Je gaat dus toch op zoek naar nieuwe collega accountmanagers. Wel met een dubbel gevoel, want iemand die kan praten als Brugman is toch automatisch een goede accountmanager? En vooral als je hele team bestaat uit vlotte praters, dan kan het haast niet anders dan dat het salesteam succesvol is. Hoewel dit soms zeker wel het geval kan zijn, is dit niet per definitie zo. Dat een salestopper bepaalde eigenschappen moet bezitten is een feit en het is daarom meer dan logisch dat je een bepaald type persoon voor je ziet voor een bepaalde rol. Toch is het goed om je team eens goed onder de loep neemt en voor een meer divers team gaat. 

Diversiteit betekent meer creativiteit, meer kennis en ervaring en leidt tot een beter resultaat. Het dwingt je tenslotte tot meer reflectie en betere doelstelling. 

‘’Diverse teams bleken reflectiever én presteerden beter dan homogene teams.’’ - Michaéla Schippers assistant professor organizational behavior. Ze onderzocht de samenhang tussen de effectiviteit van een team en onderlinge verschillen in sekse, opleiding, leeftijd en de tijd dat ze deel uitmaakten van de groep.

Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing, maar een divers en stabiel team opbouwen is niet gemakkelijk. Imke Vis, corporate recruiter, heeft dit zelf ondervonden in ons eigen team en besloot, samen met collega corporate recruiter Vera Iliicheva zich te laten opleiden als DISC-trainers. In deze blog vertellen we je wat ervoor gezorgd heeft dat de dames zich lieten opleiden, hoe zij dit ervaarden, leggen ze je uit wat DISC inhoudt en het allerbelangrijkste: wat het jou, als manager en je team oplevert als je besluit een DISC training te volgen!

‘’De rollen werden verdeeld op basis van ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ en niet op basis van ervaring.’’

Een steady team opbouwen, bestaande uit diverse rollen, dat met elkaar kan lezen en schrijven. Ook wel een team dat elkaar versterkt. Dat klinkt als muziek in de oren. En in de praktijk? Niet heel makkelijk om te creëren.

‘’Dit merkte ik zelf ook bij de start van ons zogenoemde ‘kernteam’. Er werd een groep mensen bij elkaar gezet en deze groep ging, zonder echt te kijken naar ieders kennis, kunde en persoonlijkheid, aan de slag met een groot project. De rollen werden verdeeld op basis van ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ en niet op basis van ervaring. Gevolg? Een stroeve samenwerking, deadlines werden niet behaald, kwaliteit werd niet geleverd en vooral onderling werd het steeds grimmiger. Niet omdat we elkaar niet aardig vonden, maar omdat de communicatie moeizaam ging en verwachtingen mijlenver uit elkaar lagen. Niet echt het scenario dat we voor ogen hadden. 

‘’Mijn kleur? Rood. Knalrood.’’ 

Mede door deze situatie ben ik mij, samen met collega Vera, gaan certificeren als DISC-trainer. Ik vind het zelf super interessant om de karaktereigenschappen en gedragsstijlen van mensen te herkennen en daarop in te spelen. Zelf ben ik een aantal jaar geleden in aanraking gekomen met DISC vanuit mijn toenmalige werkgever. Tijdens de introductiedagen gingen we aan de slag met onze eigen vragenlijst waar vervolgens een rapport uitkwam. Mijn kleur? Rood. Knalrood. Met een kleine uitschieter naar geel in bepaalde situaties. Wat die kleuren precies inhouden, daar kom ik nog op terug, maar ik kon me volledig vinden in wat er over mijn ‘rode’ karakter en bijpassende gedrag werd geschreven.’’

De herkenbaarheid van je eigen ‘profiel’ en die van een ander, dat is wat het voor Imke zo leuk maakt. En waar het precies bij DISC omdraait: inzicht krijgen en begrip creëren voor een ander en leren hoe je met verschillende personen om moet gaan, en zij met jou! Zo is het als leidinggevende, maar ook als onderdeel van een team zelf, ontzettend belangrijk om enerzijds te weten wat jij in jouw team nodig hebt om bepaalde (lange termijn) doelstellingen te behalen en anderzijds wat voor type persoonlijkheden en gedragsstijlen er nu eigenlijk zijn, wat zij nodig hebben en hoe zij in bepaalde situaties reageren. 

‘’Ook voor verschillende rollen geldt dat er geen ‘one-size-fits-all’ oplossing is voor teams en daarom is er ook niet één specifiek profiel wat per definitie geschikt is voor de rol.’’

Je hebt vast weleens van de uitspraak ‘’balance is key’’ gehoord. Dit is ook precies waar het omdraait in een team: balans. Pak weer even het voorbeeld van het salesteam. Stel, je hebt enkel en alleen vlotte, commerciële zogenoemde ‘’haantjes’’ in het team die alles op alles zetten om de deal binnen te slepen. Ze zijn zeker nodig, maar hun aanpak werkt zeker niet voor iedereen. Want, wat als je juist een wat timide klant hebt? De kans bestaat dat hij liever zakendoet met iemand die eerst rustig met je in gesprek gaat en vertelt waar zijn behoeftes liggen, dan de persoon die met verheven stem ‘’op = op’’ roept. Er is geen ‘one-size-fits-all’ oplossing is voor het bouwen van een team en daarom is er ook niet één specifiek profiel wat per definitie geschikt is voor een specifieke rol.

‘’De kans is groot dat teamleden zich niet gehoord voelen. De impact daarvan heeft nog veel vervelender gevolgen. Zo kan het leiden tot ontslag of zelfs een burn-out.’’ 

Nu kan het ook zijn dat je juist te veel verschillende typen mensen in je team hebt, waardoor de disbalans wederom aanwezig is. Neem als voorbeeld een typisch schoolproject. De ene staat direct op, deelt de taken uit en denkt al vijf stappen vooruit te zijn. De ander wil juist eerst nog de vijftien ideeën bespreken die hij ter plekke bedacht had en weer een ander is vooral bezig met het verwerken van de achtergrondinformatie van het project. Iedereen wil in principe hetzelfde: het project succesvol afronden. Maar, de manier waarop en hoe er gecommuniceerd wordt kan ervoor zorgen dat het project spaak loopt en er onderling wrijving ontstaat. De kans is groot dat teamleden zich niet gehoord voelen. De impact daarvan heeft nog veel vervelender gevolgen. Zo kan het leiden tot ontslag of zelfs een burn-out. 

Bovenstaande situaties, zijn nog maar enkele voorbeelden waarom een DISC-sessie van toegevoegde waarde is. Het is een mooie aangelegenheid om de harmonie weer terug te krijgen in jouw team en de samenwerking te optimaliseren. Daarnaast is het ook een prachtige tool om jouw eigen leiderschapsstijl te ontwikkelen. Want, na afloop weet jij precies wie er in jouw team zitten en wat zij nodig hebben van jou als leidinggevende. Dit schept duidelijkheid (stukje verwachtingsmanagement) en biedt rust voor jou als leidinggevende. 

Goed, genoeg ‘’gekletst’’ over de theorie. Wij gaan er natuurlijk vanuit dat we je helemaal enthousiast hebben gemaakt, dan wil je nu weten hoe zo’n sessie er dan uitziet en wat je te wachten staat. Dat begrijpen we. Nou zal iedere DISC-trainer dit op zijn/haar manier aanvliegen. Imke vertelt je over onze aanpak:

‘Kennismaken: nice to meet you!

Wij willen eerst jou ontmoeten. Voorafgaand aan de training komen we graag een keer langs om kennis met je te maken en jouw behoefte in kaart te brengen. Ben je benieuwd naar de verschillende rollen? Of zou je graag een adviesgesprek willen hebben om de samenwerking en/of communicatie te verbeteren? Het is allemaal mogelijk. Ieder team is uniek en heeft andere behoeften, daarom zal een DISC-sessie vanuit YOUSEEQ ook altijd maatwerk zijn!

Vragenlijst: meten is weten

We sturen je voorafgaand een vragenlijst die in de essentie twee dingen meet: de mate waarin je extravert of introvert bent en de mate waarbij je in je beslissingen taakgericht bent of mensgericht. Aan deze vier pijlers zijn kleuren verbonden: rood, geel, groen en blauw. 

Korte toelichting kleuren:

Rood: staat voor een dominant temperament, een ‘recht door zee’ houding (voor degenen die mij kennen is het nu waarschijnlijk duidelijk waarom er bij mij rood uit komt). 

Geel: een tikkeltje interactief temperamentvol, ook wel de ‘enthousiasteling’ genoemd. Wij noemen dit gewoon passievol! 

Groen: stabiel temperament, ook wel de ‘helpende hand’. De persoon die altijd voor het team klaarstaat. 

Blauw: dit wordt omschreven als een consciëntieus temperament, de ‘analyticus’. 

Tijdens de sessie kom je meer te weten over de verschillende kleuren, leer je op een interactieve manier de verschillende kleuren (stijlen) (her-)kennen, verdiep je je in je eigen gedrags- en communicatiepatronen en krijg je concrete communicatiehandvaten om de samenwerking te verbeteren. ‘’

Klinkt dit als iets wat jouw team goed zou kunnen gebruiken? Laat het ons weten! We komen graag een kijkje nemen in jouw team/organisatie zodat we je inzicht kunnen geven in jezelf als leidinggevende, welke kleuren je in je team hebt en hoe je met deze verschillende stijlen omgaat. Met uiteraard als eindresultaat: leren effectiever te communiceren in plaats van langs elkaar heen, waardoor er snellere en betere resultaten met meer plezier tot stand komen.  

Stuur Imke een mailtje via ivis@youseeq.nl. Zien we je snel?
Youseeq nieuws

Het beste uit jezelf en jouw team halen door elkaars gedrags- en communicatiepatronen te leren (her-)kennen? Zo doe je dat!

7 Jun 2022

Je hebt ze gevonden: absolute toppers die een kick...

Doorbreek het salaristaboe in vacatureteksten

18 May 2022

‘Marktconform’', CAO conform’...

Je werk vergeten tijdens je vakantie is een must om tot rust te komen

12 May 2022

Zonder afschakelen kan je brein niet optimaal...

Het is eindelijk een serieus thema: Total talent management.

9 May 2022

Er wordt al jaren over gepraat, maar nu krijgt het...

Overweeg je een proactieve contractbenadering? Download gratis onze one-pager en ontdek de voordelen!

25 Apr 2022

Bevind jij je momenteel in de oriënterende...

Gun jezelf éérlijke employer branding; 5 praktische tips

13 Apr 2022

Gestreden voor budget op employer branding en arbeidsmarktcommunicatie,...

Niet lullen maar poetsen

4 Apr 2022

Dat kandidaten moeilijk te vinden zijn hoeven we...

De vraag naar IT-profielen: een verloren zaak of denken in mogelijkheden?

30 Mar 2022

De vraag naar IT’ers groeit met de dag. Maar,...

HR-tooling. Dit is waarom jij Olli in je organisatie wil!

17 Mar 2022

Experts zijn het er allemaal over eens: de schaarste...

Je hiring proces inclusiever maken? Hier lees je hoe!

14 Mar 2022

Als recruiter zijnde hebben we het vaak over diversiteit...

Volg gewoon je gevoel

10 Mar 2022

Je vader, broer, oom, ze werken allemaal in de...

Het leven van een ZZP’er: altijd vrijheid blijheid of romantiseren we het teveel?

23 Feb 2022

We vroegen het één van onze...

Soft skills, de sleutel tot succes in de werkomgeving?

9 Feb 2022

Tegenwoordig is er voor veel verschillende...

Ontbijtsessie: Breakfast at YOUSEEQ: omdenken op een te krappe arbeidsmarkt

2 Feb 2022

Aanwezig: Fontys, Medux en SD Worx Partners:...

Woorden zoals ‘geestelijke gezondheid’ en ‘veerkracht’ zijn niet langer alleen maar ‘’trendy’’ woorden in 2022, ze zijn noodzakelijk.

29 Nov 2021

Mentale gezondheid van werknemers heeft...

Hoe reëel is het om nog steeds te denken dat jongeren geen corona kunnen krijgen? Niet. Lees het interview met Irene: ‘’ik weet niet of ik ooit nog de oude word’’.

28 Sep 2021

Wie er nog steeds van overtuigd is dat je geen...

Waarom one-size-fits-all ongezond en niet vol te houden is

8 Sep 2021

Een steeds grotere meerderheid snakt naar een inclusieve,...

Kletsen over een burn-out. Waarom ook niet? ‘’Na 3 (!) maanden mocht ik weer een keer naar kantoor komen, maar alleen voor een kop koffie.’’

24 Aug 2021

Over een burn-out mag wel wat meer gepraat worden,...

Introvert, contactgestoord, loners : de eeuwige stigmatisering rondom computerfuncties. Wanneer houdt het op?

13 Aug 2021

Introvert, contactgestoord, ‘loners’...

Waarom het VMS van YOUSEEQ niet alleen maar automatisering is, maar vooral maatwerk.

27 Jul 2021

Waar we in de vorige blog de ervaringen deelden...

Mijn long COVID verhaal: ‘’Hoe mijn leven totaal is omgeslagen na mijn positieve coronatest’’.

20 Jul 2021

Leven als twintiger. Je wordt heen en weer geslingerd...

Aankondiging: We have a dream

16 Jul 2021

De wachtlijsten bij de GGZ voor mensen met burn-out/burn-outklachten...

Het YOUSEEQ VMS: ‘’Gewoon, inloggen in een wondere wereld waar alles in gebeurd!”

8 Jul 2021

In het eerste deel ‘’Vendor Management:...

Kletsen over software development

6 Jul 2021

Even aan de expert vragen… Mikan...

Vendor Management; dit is alles wat je wilde weten en meer

21 Jun 2021

Vaak worden Vendor Management en het minimaliseren...

Hire for attitude de uitkomst of onbegonnen werk?

10 Jun 2021

Zo schreven we de vorige keer over ‘de-perfecte-kandidaat-bestaat-niet’...

Wanneer worden we nou eens écht wakker? Stop nog toch eens met het zoeken naar de perfecte kandidaat.

4 May 2021

We weten allemaal dat de perfecte kandidaat bestaat...

Stel deze 10 vragen en je vindt wat je zoekt: het juiste profiel

7 Apr 2021

Ze komen en gaan: medewerkers. Of dit in een tijdsbestek...

Wat is dan toch de verschillen tussen contractmanagement en contractbeheer? Wij leggen je het eenvoudig uit!

24 Mar 2021

Bij YOUSEEQ hebben we opgemerkt dat er veel vragen...

Solliciteren met wc-rollen, valse paspoorten of een we-hebben-u-gemist-briefje van PostNL, creatief solliciteren doe je zo!

11 Mar 2021

Je ontvangt wellicht dagelijks cv’s van potentiële...

Doei stoffige kaartenbakken en Excel bestanden, welkom Recruitment software!

24 Feb 2021

Want geloof ons, deze is onmisbaar voor iedere...

Inclusieve vacatureteksten noodzakelijk of overbodig?

16 Feb 2021

Diversiteit is nog niet bij ieder bedrijf een prioriteit...

Zeg maar gedag tegen je saaie arbeidscontracten

9 Feb 2021

Het tekenen van een contract bij die ene werkgever...

Solliciteer je einde van de dag? Dan bestaat de kans dat je sneller gediscrimineerd wordt.

26 Jan 2021

Diversiteit, het staat op steeds meer agenda’s...

Download nu onze gloednieuwe hand-out!

21 Jan 2021

Eindelijk, weer een ‘’blog’’!...

Stop maar met zoeken: de perfecte kandidaat bestaat niet. focus je in 2021 op ‘hidden talent’.

30 Dec 2020

Het lijkt in ons systeem te zitten, onze zoektocht...

Levenslessen in coronatijd

24 Dec 2020

Sinds half maart gaat er geen uur voorbij of je...

Bindingsangst of wedding material?

15 Dec 2020

Heb je als werkgever last van zakelijke bindingsangst...

Thuiswerken heeft invloed op ons werkgeluk

9 Dec 2020

Rollend vanuit je bed achter de computer kruipen,...

Een sterke motivatiebrief, zo schrijf je die!

4 Dec 2020

Het schrijven van een goede motivatiebrief. Het...

Werkloos in 2020/2021, een taboe of wordt het steeds meer ‘’geaccepteerd’’?

1 Dec 2020

Vorig jaar januari schreef Werf-en een artikel...

Sollicitatietips to-go!

26 Nov 2020

Sollicitatietips, je wordt ermee overspoeld door...

Het geheim van de gunfactor: iets van deze tijd of achterhaald?

17 Nov 2020

Je bent op zoek naar een nieuwe baan. En in deze...

Even voorstellen: Aniek Smeets

24 Sep 2020

Aniek is nu twee jaar aan de slag als Interim Corporate...

Even voorstellen: Kelly Roskam

4 Sep 2020

Kelly is vorige maand (zomer 2020) van start gegaan...

Even voorstellen: Joey de Bruijn

28 Jul 2020

Joey is als Corporate Recruiter werkzaam voor...

Even voorstellen: Edwin Welner

10 Jul 2020

Edwin is één van de oprichters van Youseeq,...

Even voorstellen: Imke Vis

4 Jun 2020

Imke is sinds augustus 2019 bij Youseeq gestart. In...

Even voorstellen: Rachel Korthals

2 Jun 2020

Blog Sinds november 2019 is Rachel...

Even voorstellen: Helga van der Steen

13 May 2020

Helga is één van de oprichters van Youseeq....

Persbericht YOUSEEQ

24 Jan 2020

We Find Talent en YouzQ gaan samen verder en...

YouzQ en We Find Talent: samen verder

1 Jan 2020

YOUSEEQ is een nieuwe krachtenbundeling van YouzQ en...

 

Nieuws over ons én ons vakgebied

Een nieuw cao voor het onderwijs? Grote reorganisaties bij de Nederlandse banken? Of misschien wel een nieuwe collega bij YOUSEEQ? Wij werken innovatief en willen altijd op de hoogte zijn van de laatste trends en gebeurtenissen. Zo blijven we relevant voor onze klanten.

En omdat YOUSEEQ een transparante organisatie is, delen we zelf ook regelmatig nieuws. Zo krijgen klanten een nóg beter beeld van wie we zijn en wat we doen.

Nieuws Feed

top

Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer anoniem te analyseren en gerichte advertenties te kunnen tonen via derde partijen. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u ze kunt beheren door op "Instellingen" te klikken. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op "Alle cookies toestaan".