scroll down
Youseeq

'Ouderwetse' sollicitatiebrief of simpel WhatsAppje, wat kies jij?

14 Sep 2022

WhatsApp. Wij gokken dat je hier wel bekend mee bent. De welbekende groepsapps, het inspreken van spraakberichtjes, videobellen en het delen van zelfgemaakte stickers. Maar, gebruik jij het ook wel eens om te solliciteren? Steeds meer bedrijven maken hier namelijk gebruik van. Wellicht roept het vraagtekens bij je op, maar in deze blog gaan we je vertellen wat de voordelen ervan zijn en delen onze recruiters hun ervaring met dit medium. 

“Een nieuwe generatie betreedt de arbeidsmarkt, een ‘ouderwetse’ sollicitatiebrief past hier niet helemaal meer bij.” 

De komende jaren betreedt een nieuwe generatie de arbeidsmarkt. Een generatie die is opgegroeid in het digitale tijdperk (zeg maar gerust met een smartphone in de hand). Een ‘ouderwetse’ sollicitatiebrief of e-mail sturen past hier niet helemaal meer bij. Steeds meer bedrijven kiezen daarom voor een nieuwe sollicitatiemethode, en wel via WhatsApp! WhatsApp is met bijna 2 biljoen gebruikers een van de meest populaire berichtenapps wereldwijd. Gezien het grote bereik is het dus logisch dat bedrijven ook dit medium gebruiken in de zoektocht naar nieuw talent. 

Solliciteren via WhatsApp kun je als bedrijf op meerdere manieren uitvoeren. De meest voorkomende is vrij simpel. In plaats van een ellenlang sollicitatieformulier stuurt de kandidaat een appje met extra documenten zoals een cv of een video. De recruiter kan op deze manier de gegevens makkelijk delen met de desbetreffende afdeling of collega. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van een chatbot voor het afhandelen van de eerste intake. Een voordeel hiervan is dat het niet uitmaakt hoeveel mensen zich melden via WhatsApp, de chatbot wordt namelijk nooit moe. Dankzij het stellen van een aantal vragen kan de chatbot de eerste intake volledig digitaal afhandelen en de belangrijkste gegevens alvast noteren. Denk hierbij aan informatie als naam, telefoonnummer, aantal uren dat iemand wil werken, e-mailadres et cetera, om zo deze gegevens direct in een Applicant Tracking System (ATS) te verwerken. (Denk je nu: een wattes? Een ATS zorgt ervoor dat het gehele wervingsproces gedigitaliseerd en geautomatiseerd wordt. Benieuwd wat een ATS voor jouw organisatie kan betekenen? Stuur een van onze recruiters een berichtje, want ook hier vertellen we je met liefde meer over!).

We begrijpen heel goed dat zo’n nieuwe manier van solliciteren erg wennen kan zijn. Maar, we maken het je graag een beetje gemakkelijker door alvast de voordelen op een rijtje te zetten! 

Toegankelijkheid
Kandidaten herkennen het vast wel: je hebt een leuke vacature op het oog, maar toch stel je het schrijven van een brief continu uit of vind je simpelweg de rust of tijd niet om er goed voor te gaan zitten. Misschien vind je de sollicitatieprocedure gewoon heel spannend óf vind je het lastig om iets over jezelf op papier te zetten. Solliciteren wordt via WhatsApp dus een heel stuk toegankelijker, al moeten we toegeven dat solliciteren bij YOUSEEQ al heel toegankelijk is (lees: aansluiten bij een borrel of een dag meelopen). 

Snelheid
Wellicht spreekt het een beetje voor zich, maar solliciteren via WhatsApp is niet alleen laagdrempeliger, het is ook nog eens sneller. Niet alleen vanuit de kandidaat gezien, maar ook als bedrijf kun je sneller reageren en berichten makkelijk doorsturen naar de verantwoordelijke afdeling. 

Meer sollicitaties
Veel kandidaten vinden het toch prettiger om via een WhatsApp chat vragen te beantwoorden dan via een sollicitatieformulier. Het is zelfs bewezen dat kandidaten meer informatie achterlaten in een WhatsApp gesprek dan via een formulier (Werf&). Plus, communicatie via WhatsApp biedt ook nog eens het voordeel dat de kandidaat zelf vragen terug kan stellen én bijvoorbeeld naar de status van de sollicitatie kan vragen. 

Digitaal intakeproces
Zoals we hierboven al kort hebben besproken kan het intakeproces worden gedigitaliseerd via WhatsApp sollicitaties. En zoals jullie wellicht weten, zijn we bij YOUSEEQ wel fan van digitalisering. Maar, hoe werkt dat precies dan? Simpel. Je kunt met een chatbot-tool ervoor zorgen dat een virtuele assistent de kandidaat begeleidt tijdens het sollicitatieproces. Wanneer de sollicitatie is afgerond stuurt de chatbot de sollicitatie door naar het HR-team. Zeker iets waar we zelf in de toekomst ook naar willen kijken, gezien de vele voordelen die het met zich meebrengt!

“Voor vrijwel alle (werkende) mensen is WhatsApp een laagdrempelige manier om ze te bereiken.” 

Je bereikt de jonge doelgroep
Het is eigenlijk gewoon een stukje marketing. Heb je een vacature openstaan voor een young professional? Dan is het meer dan logisch dat je ze laat solliciteren via het platform waar ze zich bevinden. En geloof het of niet, veel jongeren zijn het niet meer gewend om te bellen of mailen. Het gaat nu eenmaal net wat makkelijker en laagdrempeliger via chats. Het is overigens niet alleen een goede manier om jongeren te bereiken, voor vrijwel alle (werkende) mensen is WhatsApp een laagdrempelige manier om ze te bereiken.

Ander materiaal toevoegen
Als je solliciteert via WhatsApp is het veel gemakkelijker om naast je cv (en motivatiebrief) ook andere dingen mee te sturen. Denk bijvoorbeeld aan een video waarin je jezelf voorstelt of foto’s uit je portfolio die je graag wilt meesturen. Dit is bij standaard sollicitatieformulieren vaak niet mogelijk. 

Onze corporate recruiters hebben er hier enige ervaring mee. Zo ook onze Imke Vis, corporate recruiter bij Swinkels: 

"In al onze vacatures geven wij aan dat kandidaten ons naast bellen ook kunnen appen op ons telefoonnummer en daar wordt flink gebruik van gemaakt! Even snel de status van een vacature of van hun eigen sollicitatie checken maar ook zeker een volledige sollicitatie indienen via WhatsApp. Voor kandidaten een fijne, laagdrempelige manier van contact zoeken maar voor ons af en toe ook erg handig! Er is niet altijd tijd om te bellen op het moment dat een kandidaat belt, dus als er via WhatsApp contact wordt gelegd kunnen beide partijen reageren op een moment dat voor hen goed uitkomt. Ideaal! Uiteraard willen we iedereen die bij ons wil komen werken wel spreken dus dan plannen we (via WhatsApp ????) alsnog een telefonische kennismaking in. Zo voorkom je dat je langs elkaar af belt en er onnodig veel tijd verloren gaat voordat je elkaar te pakken hebt."

Ook wij staan open voor sollicitaties via WhatsApp. Dus heb jij jouw droombaan ertussen zien staan? Sla ons nummer op en stuur ons gewoon een appje! ;)*

* Uiteraard wordt er vertrouwelijk omgegaan met de gegevens.
Youseeq nieuws

'Ouderwetse' sollicitatiebrief of simpel WhatsAppje, wat kies jij?

14 Sep 2022

WhatsApp. Wij gokken dat je hier wel bekend mee...

Feedback geven. Een verfrissende noodzaak.

28 Jul 2022

Iedereen verlangt ernaar om te horen of hij/zij...

Referentiechecks. Tijdverspilling of toch dat belletje waard?

14 Jul 2022

Als recruiter herken je het misschien wel: je hebt...

Het beste uit jezelf en jouw team halen door elkaars gedrags- en communicatiepatronen te leren (her-)kennen? Zo doe je dat!

7 Jun 2022

Je hebt ze gevonden: absolute toppers die een kick...

Doorbreek het salaristaboe in vacatureteksten

18 May 2022

‘Marktconform’', CAO conform’...

Je werk vergeten tijdens je vakantie is een must om tot rust te komen

12 May 2022

Zonder afschakelen kan je brein niet optimaal...

Het is eindelijk een serieus thema: Total talent management.

9 May 2022

Er wordt al jaren over gepraat, maar nu krijgt het...

Overweeg je een proactieve contractbenadering? Download gratis onze one-pager en ontdek de voordelen!

25 Apr 2022

Bevind jij je momenteel in de oriënterende...

Gun jezelf éérlijke employer branding; 5 praktische tips

13 Apr 2022

Gestreden voor budget op employer branding en arbeidsmarktcommunicatie,...

Niet lullen maar poetsen

4 Apr 2022

Dat kandidaten moeilijk te vinden zijn hoeven we...

De vraag naar IT-profielen: een verloren zaak of denken in mogelijkheden?

30 Mar 2022

De vraag naar IT’ers groeit met de dag. Maar,...

HR-tooling. Dit is waarom jij Olli in je organisatie wil!

17 Mar 2022

Experts zijn het er allemaal over eens: de schaarste...

Je hiring proces inclusiever maken? Hier lees je hoe!

14 Mar 2022

Als recruiter zijnde hebben we het vaak over diversiteit...

Volg gewoon je gevoel

10 Mar 2022

Je vader, broer, oom, ze werken allemaal in de...

Het leven van een ZZP’er: altijd vrijheid blijheid of romantiseren we het teveel?

23 Feb 2022

We vroegen het één van onze...

Soft skills, de sleutel tot succes in de werkomgeving?

9 Feb 2022

Tegenwoordig is er voor veel verschillende...

Ontbijtsessie: Breakfast at YOUSEEQ: omdenken op een te krappe arbeidsmarkt

2 Feb 2022

Aanwezig: Fontys, Medux en SD Worx Partners:...

Woorden zoals ‘geestelijke gezondheid’ en ‘veerkracht’ zijn niet langer alleen maar ‘’trendy’’ woorden in 2022, ze zijn noodzakelijk.

29 Nov 2021

Mentale gezondheid van werknemers heeft...

Hoe reëel is het om nog steeds te denken dat jongeren geen corona kunnen krijgen? Niet. Lees het interview met Irene: ‘’ik weet niet of ik ooit nog de oude word’’.

28 Sep 2021

Wie er nog steeds van overtuigd is dat je geen...

Waarom one-size-fits-all ongezond en niet vol te houden is

8 Sep 2021

Een steeds grotere meerderheid snakt naar een inclusieve,...

Kletsen over een burn-out. Waarom ook niet? ‘’Na 3 (!) maanden mocht ik weer een keer naar kantoor komen, maar alleen voor een kop koffie.’’

24 Aug 2021

Over een burn-out mag wel wat meer gepraat worden,...

Introvert, contactgestoord, loners : de eeuwige stigmatisering rondom computerfuncties. Wanneer houdt het op?

13 Aug 2021

Introvert, contactgestoord, ‘loners’...

Waarom het VMS van YOUSEEQ niet alleen maar automatisering is, maar vooral maatwerk.

27 Jul 2021

Waar we in de vorige blog de ervaringen deelden...

Mijn long COVID verhaal: ‘’Hoe mijn leven totaal is omgeslagen na mijn positieve coronatest’’.

20 Jul 2021

Leven als twintiger. Je wordt heen en weer geslingerd...

Aankondiging: We have a dream

16 Jul 2021

De wachtlijsten bij de GGZ voor mensen met burn-out/burn-outklachten...

Het YOUSEEQ VMS: ‘’Gewoon, inloggen in een wondere wereld waar alles in gebeurd!”

8 Jul 2021

In het eerste deel ‘’Vendor Management:...

Kletsen over software development

6 Jul 2021

Even aan de expert vragen… Mikan...

Vendor Management; dit is alles wat je wilde weten en meer

21 Jun 2021

Vaak worden Vendor Management en het minimaliseren...

Hire for attitude de uitkomst of onbegonnen werk?

10 Jun 2021

Zo schreven we de vorige keer over ‘de-perfecte-kandidaat-bestaat-niet’...

Wanneer worden we nou eens écht wakker? Stop nog toch eens met het zoeken naar de perfecte kandidaat.

4 May 2021

We weten allemaal dat de perfecte kandidaat bestaat...

Stel deze 10 vragen en je vindt wat je zoekt: het juiste profiel

7 Apr 2021

Ze komen en gaan: medewerkers. Of dit in een tijdsbestek...

Wat is dan toch de verschillen tussen contractmanagement en contractbeheer? Wij leggen je het eenvoudig uit!

24 Mar 2021

Bij YOUSEEQ hebben we opgemerkt dat er veel vragen...

Solliciteren met wc-rollen, valse paspoorten of een we-hebben-u-gemist-briefje van PostNL, creatief solliciteren doe je zo!

11 Mar 2021

Je ontvangt wellicht dagelijks cv’s van potentiële...

Doei stoffige kaartenbakken en Excel bestanden, welkom Recruitment software!

24 Feb 2021

Want geloof ons, deze is onmisbaar voor iedere...

Inclusieve vacatureteksten noodzakelijk of overbodig?

16 Feb 2021

Diversiteit is nog niet bij ieder bedrijf een prioriteit...

Zeg maar gedag tegen je saaie arbeidscontracten

9 Feb 2021

Het tekenen van een contract bij die ene werkgever...

Solliciteer je einde van de dag? Dan bestaat de kans dat je sneller gediscrimineerd wordt.

26 Jan 2021

Diversiteit, het staat op steeds meer agenda’s...

Download nu onze gloednieuwe hand-out!

21 Jan 2021

Eindelijk, weer een ‘’blog’’!...

Stop maar met zoeken: de perfecte kandidaat bestaat niet. focus je in 2021 op ‘hidden talent’.

30 Dec 2020

Het lijkt in ons systeem te zitten, onze zoektocht...

Levenslessen in coronatijd

24 Dec 2020

Sinds half maart gaat er geen uur voorbij of je...

Bindingsangst of wedding material?

15 Dec 2020

Heb je als werkgever last van zakelijke bindingsangst...

Thuiswerken heeft invloed op ons werkgeluk

9 Dec 2020

Rollend vanuit je bed achter de computer kruipen,...

Een sterke motivatiebrief, zo schrijf je die!

4 Dec 2020

Het schrijven van een goede motivatiebrief. Het...

Werkloos in 2020/2021, een taboe of wordt het steeds meer ‘’geaccepteerd’’?

1 Dec 2020

Vorig jaar januari schreef Werf-en een artikel...

Sollicitatietips to-go!

26 Nov 2020

Sollicitatietips, je wordt ermee overspoeld door...

Het geheim van de gunfactor: iets van deze tijd of achterhaald?

17 Nov 2020

Je bent op zoek naar een nieuwe baan. En in deze...

Even voorstellen: Aniek Smeets

24 Sep 2020

Aniek is nu twee jaar aan de slag als Interim Corporate...

Even voorstellen: Kelly Roskam

4 Sep 2020

Kelly is vorige maand (zomer 2020) van start gegaan...

Even voorstellen: Joey de Bruijn

28 Jul 2020

Joey is als Corporate Recruiter werkzaam voor...

Even voorstellen: Edwin Welner

10 Jul 2020

Edwin is één van de oprichters van Youseeq,...

Even voorstellen: Imke Vis

4 Jun 2020

Imke is sinds augustus 2019 bij Youseeq gestart. In...

Even voorstellen: Rachel Korthals

2 Jun 2020

Blog Sinds november 2019 is Rachel...

Even voorstellen: Helga van der Steen

13 May 2020

Helga is één van de oprichters van Youseeq....

Persbericht YOUSEEQ

24 Jan 2020

We Find Talent en YouzQ gaan samen verder en...

YouzQ en We Find Talent: samen verder

1 Jan 2020

YOUSEEQ is een nieuwe krachtenbundeling van YouzQ en...

 

Nieuws over ons én ons vakgebied

Een nieuw cao voor het onderwijs? Grote reorganisaties bij de Nederlandse banken? Of misschien wel een nieuwe collega bij YOUSEEQ? Wij werken innovatief en willen altijd op de hoogte zijn van de laatste trends en gebeurtenissen. Zo blijven we relevant voor onze klanten.

En omdat YOUSEEQ een transparante organisatie is, delen we zelf ook regelmatig nieuws. Zo krijgen klanten een nóg beter beeld van wie we zijn en wat we doen.

Nieuws Feed

top

Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer anoniem te analyseren en gerichte advertenties te kunnen tonen via derde partijen. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u ze kunt beheren door op "Instellingen" te klikken. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op "Alle cookies toestaan".