Later als ik groot ben ga ik voor mezelf beginnen 

Maar, waar begin je? Steeds meer mensen hebben deze droom aka ambitie, want: de opkomst van zzp’ers is alsmaar aan het groeien. In de huidige arbeidsmarkt zien we steeds meer professionals die aan de slag gaan als zzp’ers. In 2022 was het aantal zzp’ers in Nederland namelijk 1,2 miljoen mensen, dat is volgens het CBS ongeveer 12 procent van alle werkenden. Deze ontwikkeling brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee. In dit artikel hebben wij de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. 

Grootste voordelen van werken als en met een zzp'er – Flexibiliteit en vrijheid

  • Eén van de belangrijkste voordelen van het werken als zelfstandige is flexibiliteit, de kans is groot dat je iemand kent die als zzp’er werkt en het woord “flexibiliteit” vast wel eens heeft laten vallen. Dit kan voor velen erg aantrekkelijk zijn en misschien zelfs een reden zijn om de overstap te overwegen. Zo bepaal je je eigen werkomgeving en ben je niet verbonden aan vaste werktijden, werkplek en een vast takenpakket. Op deze manier heb je meer vrijheid om de momenten die je werkt zelf in te delen. Ben je bijvoorbeeld productiever in de avond? Dan ga je dan aan de slag! Als je vindt dat het voor jou het beste werkt, leidt dit tot hogere productiviteit en efficiëntie! Dit is een win-win situatie voor jou én je klant. Natuurlijk kan dit wel verschillen per opdracht. Tenslotte heb je zelf de vrijheid om te kiezen voor projecten en klussen waar je écht gelukkig van wordt en veel energie voor terugkrijgt.
  • Organisaties kunnen besparen op overheadkosten, terwijl zzp‘ers kunnen profiteren van lagere reiskosten en het gemak van thuiswerken. In sommige gevallen kan het ook zo zijn dat de kosten hoger liggen, dit kan bijvoorbeeld komen door een kantoor aan huis waarvoor extra kosten worden gerekend in het uurtarief of door de hoge kosten van de specialist zelf. Daarnaast kunnen organisaties specialisten flexibel inzetten om bijvoorbeeld een intern project op te pakken zonder aan een bepaald dienstverband vast te zitten. Omdat zzp’ers zelf invloed heeft op de opdracht die ze oppakken zijn ze over het algemeen erg gemotiveerd en proberen ze zoveel mogelijk energie uit hun opdracht te halen. Dat betekent dat je als organisatie goede kwaliteit kan verwachten.   

Uitdagingen van werken als en met een zzp'er

En toch zijn ervoor zowel organisaties als zzp’ers ook uitdagingen die komen kijken met deze flexibiliteit. Communicatie en teamdynamiek in de organisatie kunnen lastig zijn als iedereen op afstand werkt. Bovendien rijzen er vragen over arbeidsrechten en -voorwaarden voor zzp’ers.  

Wat betreft arbeidsrechten en voorwaarden: aangezien zzp’ers geen traditionele werknemers zijn, vallen ze niet onder dezelfde arbeidswetten zoals vaste medewerkers. Dit betekent dat vragen over zaken als vakantiegeld, ziekteverlof en arbeidstijden, anders behandeld moeten worden. Daarom is het goed om je als organisatie goed te verdiepen in de wet- en regelgeving van zzp’ers om zo mogelijke juridische complicaties te voorkomen.  

Verplichte Arbeidsongeschiktheidsverzekering vanaf 2027

Zoals je wellicht al weet, heeft de overheid onlangs een nieuwe wet aangenomen die een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzpers introduceert vanaf 2027. Het doel van deze verplichting is het bieden van een vangnet voor zzp‘ers, die vaak niet de mogelijkheid hebben om het risico van arbeidsongeschiktheid af te dekken. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. 

Bij YOUSEEQ zijn we ons bewust van deze uitdagingen en staan we klaar om ze aan te pakken!

Omdat wij al enige tijd werken met zzp’ers, hebben wij een groot netwerk opgebouwd en weten zowel zzp’ers als organisaties ons te vinden. Zodra er een nieuwe geschikte opdracht binnen komt, krijg je van één van onze consultants een belletje en zorgen we er samen voor dat deze leuke opdracht van jou wordt, zo zorgen wij er zo ook voor dat de organisatie het beste talent binnenhaalt. 

Werken als zzp’er biedt interessante mogelijkheden voor zowel de individu als voor organisaties. Bij YOUSEEQ zijn we enthousiast over deze ontwikkeling en denken we graag mee naar alle mogelijkheden. Vanuit YOUSEEQ bieden we ook Total Talent Management aan in de vorm van Olli, een erg handige tool om aan de slag te gaan met het werven en het bijhouden van alle belangrijke administratie die daarbij komt kijken. Zo bestaat Olli uit een Application Tracking System (ATS) en een Vendor Management System (VMS) wat de administratie van het vaste personeel en het flex personeel waaronder de zzp’er valt samen komen. Zo hou je als organisatie altijd het overzicht! Voor meer info: https://tinyurl.com/ycysht73 

 

Onze visie en aanpak zorgen ervoor dat we met vertrouwen en enthousiasme naar de toekomst kunnen kijken. We nodigen je uit om de mogelijkheden te verkennen en samen te kijken hoe we dit kunnen realiseren.  

Dus

Kan jij nog wel een nieuwe opdracht als zzp’er gebruiken? Ben jij opzoek naar de juiste zzp’er voor jouw organisatie? Of ben je juist op zoek naar een totaaloplossing voor de werving en contractadministratie?  

Kom dan gerust langs voor een kopje koffie (of thee)! Stuur ons een bericht en we plannen zo snel mogelijk een afspraak in! 

Bron: CBS/Indeed/WNL/AD/RadarAvroTros/BusinessInsider