KLETSEN OVER SOFTWARE DEVELOPMENT

Even aan de expert vragen…

Mikan Huppertz, Founder & Chief Technology Officer bij Mikoon Webservices, ruilde na zijn studie Business Information Systems aan de Universiteit in Amsterdam en wat jaren werken de stad Amsterdam in voor Limburg, waar hij geboren en getogen is. Zonder enkel gevoel van spijt (wat betreft het verlaten van de stad..), heeft hij een gelukkig bestaan met zijn vrouw, dochter (4 jaar) en zoon (1 jaar). Mikan heeft meer dan 20 jaar, waarvan 10 jaar met YOUSEEQ, ervaring met software ontwikkeling. Zijn expertise- en kennisgebied is veelomvattend; van de software architectuur, het ontwikkelen van frameworks, werken met Open Source software en de implementatie van koppelingen met externe diensten. Hij weet er dus wel het een en ander van. 

‘’IT’ers, dus ook software ontwikkelaars, zitten alleen maar achter een beeldscherm..’’ is het beeld wat mensen ervan hebben. Heel eerlijk, dat achter een schermpje zitten is bij recruiters, SEO/SEA specialisten, Data-analisten niet veel anders, toch? En toch wordt dit als iets negatiefs beschouwd bij IT’ers. Ja, als je als software developer werkt zit je vaak achter een computer, maar dat is logisch. De computer heb je nodig voor je werk. Je kunt geen code schrijven zonder computer. Maar het is heus niet zo dat je alleen maar achter je beeldscherm zit. ‘’Als team brainstormen we regelmatig, om bijvoorbeeld te bepalen wat voor additionele (nieuwe) functionaliteiten we nog toe moeten voegen en/of moeten ontwikkelen. Ook zijn we continu bezig met het bedenken en vinden van betere oplossingen die we doorvertalen naar het desbetreffende product.’’

Voor buitenstaanders lijkt het droge kost, maar is dit ook zo?

Dit lijkt misschien zo, maar technische koppelingen maken tussen systemen heeft veel interessante uitdagingen. Je krijgt te maken met koppelingen naar publieke systemen, zoals in een werken-bij site, waarin je rechtstreeks kan solliciteren, waarbij de aangeleverde data weer terug in het systeem komt. Maar ook de beveiligingsaspecten van deze systemen, encryptie, cloud-systemen, het genereren van documenten, aanleverportalen en natuurlijk API’s (een software-interface die het mogelijk maakt dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren). Eigenlijk alle facetten waar je mee te maken kan krijgen als developer zitten in de rol verwerkt.

| “Qua omgeving lijkt een HR-omgeving vanuit de buitenwereld minder sexy, totdat je er middenin zit."

Jij werkt als software expert bij YOUSEEQ, oftewel in een HR en recruitment omgeving. Is dit een branche waar developers graag werken?

“Qua omgeving lijkt een HR-omgeving vanuit de buitenwereld minder sexy, totdat je er middenin zit. Dan kom je er al snel achter dat HR en de connectie met marketing en het online gedeelte zeer veel omvattend en dynamisch is. Het is een combinatie van systemen, techniek en innovatie. Niet het kleinschalige, geen micro programmeren, maar werken aan het grote geheel. Het is full stack development waar je mee bezig bent. Verdiepen en verbreden tegelijk. Daarnaast is YOUSEEQ zelf een platte organisatie, waar geen gelaagdheid is. Je hebt geen managementlaag die je moet overtuigen om een verandering of verbetering in gang te zetten. Vrijheid van handelen, autonomie en vooral zelf kunnen ondernemen zijn voor mij cruciaal om mijn werk goed te kunnen doen. Die omgeving is al gefaciliteerd binnen YOUSEEQ .’’

‘’De meeste IT’ers zijn introvert en nerds’’. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat dit toch wel de meest voorkomende vooroordelen zijn omtrent IT’ers. Klopt dit beeld?

Het zijn verschillende type mensen met verschillende interesses en achtergronden. Het is dus best wel divers. IT’ers vinden computers interessant en willen begrijpen wat daar achter zit en daarvoor moet je misschien wel een beetje ‘nerd’ zijn. ‘’Echter ben ik de Lead Developer en trek ik de kar. Van de technische aspecten bekijk ik wat er wel of niet wordt ontwikkeld en de prioriteiten hierin, dus de volgorde. Maar ook in de communicatie en implementatie bij klanten ben ik intensief betrokken. Ik overzie nu het gehele ontwikkeltraject binnen het project. Om de kar te trekken moet je initiatief tonen en de leiding durven te nemen. En wanneer je intensief betrokken bent bij de communicatie en implementatie, moet je communicatief vaardig zijn. Dus nee, als IT’er ben je niet per definitief introvert.’’ 

\ "Het is geen must om hier ervaring in te hebben. Ik had tenslotte ook geen kaas gegeten van de HR en recruitmentwereld voordat ik met YOUSEEQ ging samenwerken.’’

Zo zijn wij op zoek naar jouw wederhelft, oftewel een ‘software developer’ met PHP skills. Iemand die dus samen met jou projecten bij YOUSEEQ gaat doen. Kun je vertellen waar je naar op zoek bent en wat voor projecten je met deze persoon gaat doen?

In de basis zoek ik iemand die als software ontwikkelaar een goede basis heeft binnen PHP. Het helpt dus als je al een aantal jaar PHP programmeerervaring in je rugtas meeneemt. Specifieke applicatie- en framework ervaring, databases en beveiliging… Het zijn allemaal een mooie bijvangsten maar het is zeker niet essentieel. Kwalitatief goed kunnen programmeren, juist die basis vind ik belangrijk en de overige zaken leren we je wel bij. Dit geldt overigens ook voor het HR en recruitment vak. Het is geen must om hier ervaring in te hebben. Ik had tenslotte ook geen kaas gegeten van de HR en recruitmentwereld, voordat ik met YOUSEEQ ging samenwerken.

\ "Dat maakt de rol van deze software developer boeiend en je leervermogen wordt hiermee altijd op de proef gesteld.’’

Maar, what’s in it voor de PHP software developer?

Als PHP Software Developer bij YOUSEEQ krijg je de ruimte om je in de materie te verdiepen. Je draait mee in deze lopende projecten om bij te dragen met je technische kennis en ondertussen helpen we je waar nodig om je mee te nemen in de wereld en het domein van HR / Recruitment. Je ‘in het diepe gooien’ is er dan ook niet bij. Stap voor stap nemen we je mee om die groei door te maken. Doordat je al beschikt over de technische inhoud, je PHP-ervaring, kun je ook al snel aanhaken en waarde toevoegen. Dat maakt het erg dynamisch en vooral heel erg leuk. Je hulp en inbreng in onze software ontwikkeling waardeer ik dan ook zeer. Je werkt aan de applicaties en de kwaliteit ervan. Hierin kun je zelfstandig opereren en proactief meedenken om wijzigingen en verbeteringen aan te dragen. Zowel ik als het team staan ook open voor alle ideeën die er worden ingebracht. De visie van wat we hebben, waarom we het hebben en wat we er in de toekomst mee willen is er, en hierin is alle ruimte voor input. Je kunt het je eigen maken, verantwoordelijkheden naar je toe trekken. Je hebt de back-up dat ik met je meekijk om ook te kunnen beoordelen of het allemaal in het grote plaatje past.

We hebben een werkwijze en tools om hierbij te helpen. En ja, natuurlijk zijn er kaders, maar je moet vooral je ruimte pakken om te groeien! Er komt ongetwijfeld nog zoveel op ons pad, ook vanuit de klanten. Dat maakt dat 3 jaar vooruitkijken ook eigenlijk onmogelijk is. Klanten hebben in de toekomst ook vast weer andere wensen en eisen hebben. 

Dat maakt de rol van deze software developer boeiend en je leervermogen wordt hiermee altijd op de proef gesteld. Het gaat hierbij niet alleen om wat de klant technisch vraagt maar ook hoe je het gaat aanpakken. Er komt dus echt wel wat meer bij kijken. Het is de combinatie van programmeren, innovatief en conceptueel meedenken, en het managen van een project.

En aan wat voor projecten moet hij/zij concreet denken?

We hebben een roadmap klaarliggen voor de software voor de wat kortere en de langere termijn. Dit geeft een overzicht van de functionaliteiten en koppelingen: waar deze waar en wanneer toegevoegd moeten worden bijvoorbeeld. Daarnaast houden we regelmatig brainstormsessies om te kijken en bepalen welke (nieuwe) additionele functionaliteiten interessant zijn om te ontwikkelen. We zijn dus intern met verbeteringen van de bestaande functionaliteit aan de slag en daarnaast kijken we uit naar de horizon voor grotere aanpassingen van de ‘fabriek’. We zijn continue bezig met het bedenken en vinden van betere oplossingen die we doorvertalen naar het VMS-software product. Leuk feitje, dit VMS-software product heb ik samen met YOUSEEQ ontwikkeld. Een van voorbeelden waardoor mijn werk zo leuk is! Hierbij zijn we volop bezig met beveiliging van het systeem en het daarbij borgen van dataveiligheid.

Dit is veelomvattend en direct ook de reden dat we nog een software expert nodig hebben binnen ons team met een goed basiskennis PHP. 

Het beoordelen van het kennisniveau lijkt lastig in een gesprek. Hoe toets je als PHP-software developer mijn technische kennis?

We gaan je projecten bespreken, wat je hebt gedaan en wat voor type projecten het zijn geweest. Hoe is je ervaring dan opgebouwd en hoe is je expertise in bepaalde gebieden. Voor de nieuwe software expert kijken we naar een traject, waarbij we een inschatting kunnen maken wat iemand kan en wat iemand nodig heeft. Geen assessments of zo, maar meer in de vorm van een dagje meedraaien bijvoorbeeld. We willen iemand zich namelijk ook comfortabel laten voelen in onze omgeving.

|''Ook de zogenaamde ’nerds’ houden van gezelligheid.''

Even samengevat
IT wereld saai? Nee. En bestaat die wereld alleen maar uit ‘’introverte nerds’’? Het antwoord is wederom ‘’nee’’. Sterker nog, het is een hele interessante branche waar veel innovatie en ontwikkeling plaatsvindt. Ook de zogenaamde ’nerds’ houden van gezelligheid. Al helemaal bij YOUSEEQ. Plus, wij houden van nerds! Lijkt het je leuk om als PHP-software developer aan de slag te gaan, met als groot pluspunt Mikan als je collega? Dat snappen wij helemaal, hij is erg leuk hoor. Stuur hem of ons even een e-mail! 

Stuur Mikan een mail via mhuppertz@youseeq.nl en ons via koffie@youseeq.nl.

Mikan in het kort

Welke 5 woorden omschrijven jou?
Ondernemend, gestructureerd, geduldig, breed georiënteerd, bourgondiër. 

Waar mogen we je voor wakker maken? 
Een vers pecannoten-broodje.

Wie of wat maakt jou vrolijk wanneer je een minder goede dag hebt en waarom?
Mijn gezin, goede koffie & gebak & de noise-cancelling functie op mijn koptelefoon.

Wat doe je graag in je vrijetijd? 
Koken/BBQ’en, uit eten, naar concerten, roadtrips en naar dierentuinen met de kids.

Hoe omschrijft je omgeving jou?
“Die dikke met het baardje”