WOORDEN ZOALS ‘GEESTELIJKE GEZONDHEID’ EN ‘VEERKRACHT’ ZIJN NIET LANGER ALLEEN MAAR ‘’TRENDY’’ WOORDEN IN 2022, ZE ZIJN NOODZAKELIJK.

Mentale gezondheid van werknemers heeft een hoge prioriteit binnen bedrijven. Vooral nu veel werknemers weer moeten thuiswerken. Door dat thuiswerken is de werkomgeving voor veel mensen veranderd. Daarbij brengen de nieuwe omstandigheden waarin we ons als samenleving bevinden (denk aan 1.5 meter afstand en quarantainemaatregelen) verschillende problemen met zich mee zoals stress en anxiety. In 2022 zullen woorden als geestelijke gezondheid en veerkracht dan ook niet langer alleen maar trendy woorden zijn. Bedrijven zullen gedwongen worden om te investeren in het verbeteren van het welzijn van de werknemers. In deze blog komen drie manieren om het welzijn van werknemers te verbeteren aan bod en daarbij lichten we toe wat YOUSEEQ doet om het welzijn van haar werknemers te verbeteren.

|”DEZE PROBLEMEN ZIJN ZO GROOT DAT ZE DE WERELDECONOMIE ELK JAAR MEER DAN $1 BILJOEN DOLLAR AAN VERLOREN PRODUCTIVITEIT KOSTEN.

1. Maak van geestelijke gezondheid een bedrijfsinitiatief

Om geestelijke gezondheid een prioriteit te maken in een bedrijf, en vooral ook bewustzijn te creëren is het belangrijk om dit duidelijk te communiceren naar de werknemers. Normaal gesproken heeft werk juist een positief effect op de geestelijke gezondheid, maar uit een onderzoek (World Health Organization) blijkt dat een uitdagende werkomgeving kan leiden tot zowel lichamelijke als geestelijke gezondheidsproblemen. Deze problemen zijn zo groot dat ze de wereldeconomie elk jaar meer dan $1 biljoen dollar aan verloren productiviteit kosten. Het is daarom vooral belangrijk om een open omgeving te creëren met betrekking tot geestelijke gezondheid. Dit, zodat medewerkers weten dat ze een veilige ruimte hebben waar ze dit openlijk kunnen bespreken.

2. Creëer mogelijkheden voor saamhorigheid

Volgens onderzoeken ervaart meer dan driekwart van de mensen die thuiswerken eenzaamheid. Mensen die normaliter hun werkdagen met veel collega’s doorbrachten ervaren nu eenzaamheid omdat ze vanuit huis moeten werken. De meeste bedrijven maken al gebruik van videochat platforms zoals Zoom of Microsoft Teams om vergaderingen te houden, maar bedrijven zouden ook manieren kunnen faciliteren om buiten werkuren te socializen met collega’s. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld virtuele koffiepauzes of groepsapps om niet werk gerelateerde berichten en foto’s te delen.

|”MEER PAUZES VERMINDEREN STRESS EN KUNNEN ZELFS HELPEN EEN BURN-OUT TE VOORKOMEN.”

3. Zorg voor een gezonde work-life balance

Bedrijven zeggen vaak een gezond evenwicht tussen werk en privé te ondersteunen. Maar, in werkelijkheid worden werknemers vaak onder druk gezet door middel van hoge werkdruk en late werkuren. Een gezonde balans is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat medewerkers in een gezonde omgeving werken. Een manier om dit in evenwicht te brengen is door voldoende pauzes te nemen gedurende de dag. Ook mensen die thuiswerken, moeten een bewuste poging doen om te pauzeren. Meer pauzes verminderen stress en kunnen zelfs helpen een burn-out te voorkomen. Een voorbeeld om een gezonde balans te stimuleren is bijvoorbeeld door flexibele werkuren toe te staan. Sommige mensen zijn namelijk ’s ochtends productiever en anderen ’s avonds. Met flexibele uren kun je de medewerker zelf laten beslissen om te werken wanneer hij/zij dat wil. Uit onderzoek blijkt zelfs dat werknemers die flexibele werkuren aangeboden krijgen, meer tevreden zijn, minder afwezig zijn en een hogere productiviteit hebben.

Nu horen wij jullie denken, jullie kunnen wel al die goede tips geven maar wat doen jullie zelf om de gezondheid van je werknemers te waarborgen?

Ten eerste heeft elke medewerker binnen YOUSEEQ een maandelijks bilateraal gesprek (BILA). Dit is een gesprek onder vier ogen waarbij vooral onderwerpen aan de orde komen die je tijdens een normaal werkoverleg niet bespreekt. Zo’n gesprek is dé manier om op een persoonlijke manier over problemen en ontwikkeling te praten. 

Daarnaast hebben de werknemers van YOUSEEQ ook een groepsapp waar buiten werk om ook (persoonlijke) dingen in worden gedeeld (maar ook memes, gifjes en stickers komen regelmatig voor in de app).

 Verder worden bij YOUSEEQ flexibele werkuren toegestaan. Zo zijn er werknemers die tussendoor willen sporten om hun hoofd leeg te maken of werknemers die graag eerder beginnen omdat zij in de ochtend productiever zijn en het daarbij fijn vinden om eerder klaar te zijn.

Tot slot, letten we uiteraard met z’n alle goed op elkaar en spreken we elkaar echt aan als we bij de ander merken dat hij/zij over zijn/haar grenzen dreigt te gaan en nemen we weer werk van elkaar over waar nodig. Er is dagelijks contact met elkaar, om zo toch om de hoogte zijn van elkaars geestelijke gezondheid. En natuurlijk, omdat we dat gewoon heel gezellig vinden. Want ondanks de afstand voelen wij ons erg met elkaar verbonden.

Wat doet jouw organisatie om de geestelijke gezondheid te bevorderen? Laat het ons weten!  

Lijstje

  • Optie 1
    • Optie 2
  • Optie 3
  • Optie 4